Diari digital d'Andorra Bondia
La Cooperativa Interurbana vigilarà que les clàusules del nou plec de bases s’atinguin a les recomanacions fetes.
La Cooperativa Interurbana vigilarà que les clàusules del nou plec de bases s’atinguin a les recomanacions fetes.

El Superior anul·la tres punts del concurs nacional de línies de bus


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

La sala administrativa del  Tribunal Superior ha estimat parcialment el recurs presentat per la Cooperativa Interurbana contra el concurs per a la concessió regular de les línies del transport nacional publicat pel Govern. En la seva sentència, el Superior anul·la tres clàusules del plec de bases del concurs. Els punts revocats fan referència a la tarifació, la plataforma gestora que les concessionàries havien de crear i la convivència entre les noves adjudicacions i les anteriors. El Govern va declarar desert el concurs i aquesta sentència haurà de fixar altres línies de cara al nou concurs que està preparant i que es preveia publicar-lo aquest mes.  Des de la part recurrent, Gabriel Dallerès va mostrar satisfacció per aquesta sentència i espera que “el nou plec estigui ben estructurat, s’atingui a la legalitat i no perjudiqui innecessàriament a ningú”, va dir.

Segons determina la sentència del Superior, el plec presenta  grans indeterminacions. La primera a què fa referència és sobre la coexistència de les noves adjudicacions amb els contractes anteriors. Tal com va afirmar en el recurs la Cooperativa Interurbana, aquest termini  o durada de convivència de les noves adjudicacions amb les situacions preexistents no està concretada i “impedeix formular una oferta rigorosa i aboca el futur adjudicatari al trencament de l’equilibri econòmic financer”. Per tant, el Superior reconeix aquest fet i diu que “impedeix formular una oferta amb ple coneixement de causa”.

Tarifes indeterminades

En segona instància, també s’anul·la el punt sobre les tarifes perquè reconeix, com també ho fa el recurs, que hi ha  una “indeterminació”. El plec diu que les tarifes les fixarà el Govern i es publicaran al BOPA.  El Tribunal precisa que seran les tarifes de la concessió les vigents en el moment de la convocatòria, però continua manifestant que hi ha una indeterminació perquè les tarifes són divergents respecte de cadascun dels operadors actuals. El Superior critica que el Govern hagi contestat el recurrent amb una resposta així: “hauràs d’agafar el preu que, per sentit comú, et sembli millor”. Segons el Tribunal, la fixació de les tarifes és un dels elements essencials del contracte i s’ha d’establir amb precisió. Per tant,  anul·la aquest apartat bàsic i important del plec.

Finalment, el tercer punt anul·lat fa referència a la plataforma gestora prevista perquè es creï per part de les empreses concessionàries, i que tindrà l’objecte de gestionar les línies adjudicades. A aquesta plataforma el plec li atribuïa unes funcions que el Tribunal afirma que són pròpies de l’Administració, com la creació d’una integració de tarifes entre les adjudicatàries, la creació, comercialització i distribució dels títols de transport, així com l’específic del bus lliure, o negociar amb cada ministeri el preu dels abonaments nominatius. Segons la sentència, algunes d’aquestes funcions corresponen a una “autoritat del transport” des del Govern i d’altres,  als comuns.  Per altra banda, el plec també preveia que, en cas que les empreses adjudicatàries no es posin d’acord per crear aquesta plataforma en forma de societat anònima, es podria constituir una empresa de capital públic, en què les concessionàries haurien de participar. El Tribunal recorda al Govern que és només el Consell General qui pot crear aquest tipus de societats. 

Segons Dallerès, aquesta sentència posa punt final al plec de bases anterior, i ara “estarem vigilants de com el nou plec de bases ha atès o no les nostres recomanacions i si es determinen bé aquestes qüestions impugnades”, va dir Dallerès. Segons el representant de la Interurbana, l’anterior plec “no estava prou ben elaborat i tenia poca seguretat jurídica per als licitadors”, va comentar. 

Tribunal Superior
Concurs
línees de bus
sentència
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic