Diari digital d'Andorra Bondia
El moment de la firma del conveni de col·laboració entre el SAAS i el Comú, aquest dimarts.
El moment de la firma del conveni de col·laboració entre el SAAS i el Comú, aquest dimarts.

Fins a 1.200 padrins lauredians podran avaluar la seva fragilitat


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: SFGA/J.A.V.

Els padrins de Sant Julià de Lòria seran els segons que podran participar en el programa Aptitude (Agir pour la Prévention Transpyrénéenne de la Dépendance), que avalua el grau de fragilitat o dependència que tenen les persones majors de 65 anys. Aquest dimarts, el Comú i el SAAS han signat el conveni de col·laboració i segons s'ha explicat hi ha fins a 1.200 persones que compleixen els requisits per participar-hi. L’estiu passat la prova pilot es va estrenar a Canillo, on es van avaluar un centenar de persones.

“És un programa important perquè busca eines de prevenció de malalties en la gent gran i millora de la vida en el procés d’envelliment, per retardar al màxim la situació de dependència, donant-los més autonomia i allunyant-los de la institucionalització i perquè ens donarà una radiografia de com tenim la gent de la parròquia”, ha destacat el cònsol major lauredià, Josep Majoral. Les avaluacions s’allargaran fins a finals de juliol o principis d’agost i ja s’ha començat a trucar a aquelles persones que hi podrien participar. Tot i que no se sap quants s’hi sumaran, ha afirmat que “l’acollida ha estat molt bona”.

Com en el cas de Canillo es farà una valoració cognitiva i s’analitzarà la part funcional, i segons els resultats es pot determinar si la persona es troba en situació de fragilitat, dependència o robustesa. Si es detecten mancances, se’ls proposen exercicis físics o pautes nutricionals perquè millorin. “A Canillo ens va anar molt bé perquè vam detectar d’un 20 a un 30% d’afectació en funció de cada domini”, ha apuntat la responsable del Servei d’Envelliment i Salut, Eva Heras. Així, un cop fet el retorn als metges de capçalera si va ser necessari, també es va contactar amb els responsables de l’àrea de Social “i estan dissenyant activitats individualitzades en funció de l’afectació que tinguin”.

Després d’aquesta experiència s’han introduït algunes millores, com ara canvis en l’eina d’avaluació, s’ha encetat una col·laboració amb l’Institut Guttmann per treballar aspectes cognitius i també s’estan millorant les intervencions, tot plegat perquè l’eina de cribratge sigui el màxim de fiable possible quan es vulgui estendre a tota la població. Amb tot, no està clar encara si després de Sant Julià ja es farà el salt a tot el país o se seguirà avaluant parròquia per parròquia, l’opció “més prudent”, segons Heras.

Factor econòmic
El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha remarcat que el primer objectiu del projecte és “millorar la qualitat de vida de les persones grans del nostre país”, però el segon “és una mica més egoista des del punt de vista del país”. I és que tal com ha apuntat, “si no fem una intervenció per millorar la qualitat de vida de les persones grans, l’augment de l’esperança de vida és una càrrega social i econòmica que afecta directament l’economia i molts aspectes del país”. Per últim, també ha destacat la capacitat del Principat per desplegar “experiències pilot que són exportables a altres llocs”, com ja s’ha fet, per exemple, amb les millores introduïdes en l’eina d’avaluació.

Per últim, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat l’aposta que s’ha fet per millorar la cronicitat i l’envelliment “retardant al màxim les situacions de dependència”, amb la creació del Servei d’Envelliment i Salut que ha comportat la incorporació de tres geriatres. Benazet, que ha confessat que “em fa especial il·lusió que es faci a Sant Julià”, ha afirmat que es tracta “d’un pas endavant perquè els majors de 65 anys de la parròquia hi puguin participar”, i ha indicat que quan s’hagin fet les avaluacions els resultats “es podran fer extensius a tots els ciutadans d’Andorra”.

 

aptitude
gent gran

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte