La prova de foc per a la posada en marxa dels canvis en les línies de bus ha començat avui sense “grans incidències”, segons ha valorat el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné. I el que ha demanat a la ciutadania, això sí, va ser “paciència i confiança”, atès que la modificació introduïda en el servei ha estat “rellevant”.

Ara bé, en relació amb la recollida de signatures que s’està fent a Ordino perquè la línia L6 recuperi la parada de l’hospital −i ja en són prop de 300−, s'ha mostrat taxatiu. Els canvis han vingut per quedar-se perquè preval “l’interès general”. Un interès general mesurat a través del procés participatiu que es va portar a terme fa un any i mig i de l’estudi fet per l’empresa encarregada de la reestructuració de les línies, ha recordat Forné. En aquest sentit, ha defensat que s’ha portat a terme agafant “dades exhaustives, dades empíriques de parades, perquè les tenim, de totes les parades del nostre país que ens han permès determinar on hi ha la demanda i on no hi és”. I amb un triple objectiu: “millorar la capacitat del nostre servei públic de bus, la rapidesa i les connexions de les parròquies amb els nuclis centrals”.

Quant a les crítiques suscitades pels canvis, el secretari d’Estat ha declarat que creu que “no són generalitzades”. Concretament, i pel que fa al cas d’Ordino, ha defensat que el servei suposa una millora perquè ara “és més ràpid i que va fins a la Cortinada”, cosa que fins ara no passava. A més, ara es tracta d’un servei “que va estrictament al centre neuràlgic i comercial del país, que és el carrer de la Unió amb Carlemany”, ha reblat.

De tota manera, s'ha mostrat disposat a reunir-se amb tots els col·lectius que faci falta, també amb el de la gent gran, com ja s’ha fet amb d’altres, per explicar les modificacions introduïdes. Segons Forné, les persones que tinguin dificultat per desplaçar-se “sempre podran fer un petit transbordament molt ràpid a la Massana, a l’L7, que passa cada 15 minuts i podran anar estrictament a la porta de l’hospital, si aquest és el tema que els preocupa”.

El secretari d’Estat també ha volgut deixar clar que les modificacions efectuades no són cap prova pilot, sinó que “perduraran en el temps”. Tot i així, ha reconegut que s’ha de veure com evoluciona tot “i a menys que hi hagi qualsevol daltabaix, nosaltres tirarem endavant aquesta proposta, que estem convençuts que millorarà en el curt i mitjà termini el transport públic i també la mobilitat”. El que sí que ha reconegut és que per fer-ne una valoració acurada caldrà esperar com funcionen ara a l’estiu i al setembre quan es reprengui una major normalitat. Ara per ara, però, n’estan “satisfets”.

Per justificar la reestructuració feta en les línies de bus, Forné ha recordat que la demanda s’ha triplicat en els últims anys i que per tant s’ha de considerar tot “un èxit”. Ara bé, com que “no volíem morir d’èxit”, el que s’ha fet amb els canvis posats en pràctica és avançar-se a uns creixements d’usuaris encara més grans que no s’haguessin pogut atendre si el disseny de les línies s’hagués mantingut com fins ara. 

Els comuns ho sabien
Preguntat per la polèmica suscitada per les declaracions de la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, segons les quals no se’ls havien consultat els canvis, Forné s'ha mostrat estranyat per aquestes i ha assegurat que de totes totes s’havia estat “en contacte permanent amb els diferents comuns per explicar-los aquestes noves línies”. Per aquest motiu ha indicat que “no és cert que no se’ls expliqués i amb això puc estar molt tranquil”.

El que sí que ha reconegut el secretari d’Estat és que el fet de no tenir un ens públic que coordini les polítiques a l’entorn de la mobilitat tant del Govern com dels comuns dificulta la sintonia entre les línies de bus nacional i les comunals. En relació amb això, ha sostingut que des de l’Executiu el que s’ha de fer és connectar de la manera més ràpida possible les parròquies mentre que la missió dels comuns ha de garantir “una demanda més del porta a porta”.

I els usuaris?
Així doncs, com han viscut els usuaris de les línies de bus l’estrena del que el mateix Forné va batejar com a “segona revolució” del bus? Doncs hi ha hagut opinions per a tots els gustos. Els més desconcertats, sorpresos i decebuts han estat els de la Massana. I doncs? S’estranyaven que l’L6 no fes totes les parades que feia fins ara a la parròquia. Alguns feien el senyal de demanar la parada i es quedaven atònits perquè el bus no s’aturava. També a Ordino continuava la mala maror del col·lectiu de la gent gran perquè insistien a demanar que es recuperés la parada de l’hospital. La majoria, però, s'han mostrat a l’expectativa i donant marge a l’adaptació perquè tots els canvis costen, tal com deien alguns que s’ho prenien amb filosofia. Què passarà quan es reprengui el curs escolar? I la temporada d’hivern? També eren preguntes que es plantejaven d’altres. I alguns de maliciosos es demanaven per què alguns busos de la línia L7 portava “un foli cutre” per identificar-se.