Diari digital d'Andorra Bondia
La sisena Caminada contra el càncer va tancar ahir els actes de la Setmana contra el càncer de mama.
La sisena Caminada contra el càncer va tancar ahir els actes de la Setmana contra el càncer de mama.

La Caminada contra el càncer torna a assolir xifres rècord


Escrit per: 
Agències / Foto: Jonathan Gil

Un any més, l'aparcament del Trillà ha estat testimoni de la sortida i arribada de la 6a edició de la Caminada contra el càncer, un esdeveniment que compta amb la col·laboració de Pyrénées i l'associació Jacqueline Pradère, i que enguany ha registrat la presència de més de 1.200 persones a la línia de sortida, tot i que "estem convençuts que hi haurà entre 1.300 i 1.400 persones" a mesura que avanci la cursa, ha ressaltat el president de l'Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia. Després que l'any passat s'experimentés una davallada en la participació i la recaptació a conseqüència del mal temps, Saravia ha manifestat que enguany els diners recaptats s'han situat per sobre dels 7.200 euros, suposant d'aquesta manera un creixement considerable respecte edicions anteriors.

La recaptació ajuda a Assandca a tenir un fons econòmic "per seguir pagant el transport sanitari, què és el que més ens costa", mantenir l'administració i fer front a les despeses que ocasionen les activitats per als afectats com la gimnàstica i el ioga. "Són les depeses més grans que tenim i després, qualsevol acció que fem, malauradament té un cost". Tot i l'elevada quantitat recaptada, "no és suficient per a tot el que voldríem", ha dit Saravia, ja que disposar de majors mitjans econòmics ajudaria a assolir els objectius més grans que l'associació té fixats. El que més preocupa en l'actualitat és "com solucionem el tema de la radioteràpia i el transport sanitari cap a Barcelona", ja que l'escenari ideal seria tenir algun indret al Principat on poder dur a terme totes aquelles accions que, ara per ara, es fan de manera disgregada.

Estancats amb la unitat de radioteràpia

"El tema de la radioteràpia és una lluita constant i una necessitat de tot el país". Amb aquestes paraules, Saravia ha tornat a recordar aquest diumenge la importància de gaudir d'una unitat de radioteràpia al país per a poder tractar els malalts de càncer, i que podria englobar també pacients de l'Alt Urgell. El problema, tal com ha explicat el president de l'associació, radica en què els avenços científics demostren que la unitat de radioteràpia que es vol implantar quedaria obsoleta en poc temps, i segons el ministeri de Salut, seria convenient no invertir en aquesta infraestructura (és a dir, una màquina de fotons) per fer-ho en una de protons, què és molt més precisa però, alhora, molt més costosa d'adquirir i amb un considerable augment de preu per sessió.

Mentre no hi hagi una solució, "la gent ha d'anar a Barcelona i nosaltres creiem que haurien de tenir un tractament aquí, ja que seria menys dolorós per a ells", ha afegit el president de l'associació. A banda, Saravia també ha indicat que el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, el va informar d'un canvi important per als pacients com és la concentració de sessions, tot i que "s'ha de veure quina evolució té, perquè la concentració de sessions és un avenç molt gran però haurem d'anar a Barcelona igualment".

caminada
càncer
xifres rècord

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte