Diari digital d'Andorra Bondia
L’Institut Andorrà de les Dones va aprovar el seu pla estratègic 2023-2028 el passat mes de maig.
L’Institut Andorrà de les Dones va aprovar el seu pla estratègic 2023-2028 el passat mes de maig.

L’Institut de les Dones reclama una enquesta de gènere periòdica


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

“És evident que si vols fer unes polítiques orientades al que és la igualtat, has de tenir una base de dades que sigui fidedigna i que estigui concentrada”. Ho posa de manifest la secretària general de l’Institut Andorrà de les Dones, Montserrat Ronchera. I, de fet, és una de les línies del Pla estratègic a cinc anys vista que el comitè executiu de l’organisme va aprovar el passat mes de maig: “impulsar una enquesta nacional de gènere periòdica per tal de conèixer en detall la realitat i evolució de la situació de les dones al país”. L’objectiu és portar a terme accions i establir indicadors per a una correcta avaluació de la igualtat de gènere en el futur. Ja han tingut l’oportunitat de demanar-ho al cap de Govern, Xavier Espot, perquè a la pràctica és des de l’Executiu que s’impulsa aquest tipus d’iniciatives, recorda Ronchera.

Feta la demanda, des de l’Institut estan esperant que la resposta de l’Executiu sigui afirmativa. En principi, els hauria agradat que es pogués fer cada dos anys, “però entenem que és costós i que és difícil”. Per això, es donarien per satisfetes que se’n fes una cada tres o quatre anys. També voldrien que es portés a terme al més aviat possible o almenys tenir el compromís que es farà de cara a l’any que ve o a principis del 2025.

I és que les dades amb les quals es compta fins ara estan “molt disperses”, constata la secretària general de l’Institut. Així, se’n poden trobar algunes de publicades per àmbits pel departament d’Estadística o bé recollides als diferents observatoris socials realitzats per Andorra Recerca + Innovació (AR+I). També n’hi ha de recopilades a l’enquesta nacional de salut, la darrera de les quals es va fer el 2011 i per tant ja estan obsoletes. Ara el ministeri de Salut en portarà a terme una altra a finals d’aquest any o principis del 2024 i en la qual els han demanat de participar-hi “per veure una mica tot el que és la perspectiva de gènere dins aquesta enquesta”. I ho faran, diu Ronchera, “però tot i així, per a la nostra feina no serà suficient”, reconeix, perquè el que necessiten és quelcom “molt més transversal” que reculli temes socials, de salut, treball, i diversitat, entre d’altres.

D’aquesta manera, es tindrà un punt de partida i es podrà saber cap a on es vol anar. I és que Ronchera remarca que hi ha un sector de la societat que percep que la igualtat de gènere existeix i que no hi ha discriminació. “En realitat no és així”, subratlla. D’aquí les queixes que rebem per temes de discriminació a nivell d’imatge, per exemple, quan s’usen imatges només d’homes en qüestions on hi hauria d’haver un 50% d’homes i un 50% de dones “perquè bàsicament les dones són la meitat de la població”, posa en relleu. Per tant, tot i que en teoria es cregui que ja hi ha aquesta igualtat, “després a la pràctica costa”, conclou.

‘Baixa parental’, obligatòria per als pares

L’Institut Andorrà de les Dones treballarà conjuntament amb la secretaria d’Estat d’Igualtat per promoure el que anomena “baixa parental”, en comptes de baixa de maternitat i paternitat pel naixement d’un fill. I és que tot i que la llei sí que permet que hi hagi una baixa de paternitat, com que és de lliure elecció per als homes, “no són gaire els que la posen en pràctica i no s’acullen a totes les possibilitats que els  dona la llei”, exposa la secretària general de l’organisme, Montserrat Ronchera. 

Al seu parer, precisament tant el tema de la conciliació laboral i familiar com el de la corresponsabilitat són assignatures pendents, sobre les quals cal incidir i sensibilitzar. En aquest sentit, i pel que fa a propiciar la conciliació, considera que hi ha d’haver una norma que s’apliqui a totes les empreses privades. Tot i així, creu que cal tenir en compte que la situació no és igual a tots els sectors. 

Institut de les Dones
gènere
enquesta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte