Diari digital d'Andorra Bondia

Sis de cada deu ciutadans no estan interessats en la política nacional


Escrit per: 
Redacció

A gairebé sis de cada deu ciutadans els interessa poc o gens la política del país. Aquesta dada es desprèn d’un estudi que ha realitzat el Centre de Recerca Sociològica (CRES) i està directament relacionada amb una investigació mundial que es fa cada cinc anys en més de 97 països i en què Andorra va prendre part el 2005.

Aquesta enquesta, que es va fer sobre una mostra de mil persones escollides de manera aleatòria, posa de manifest que el 58% de la població no té gaire interès per la política nacional, en contraposició amb el 42% restant, que sí que va afirmar que estava interessat en els afers polítics de les administracions i els grups parlamentaris.

Sense deixar la matèria política, Joan Micó, director del Centre, va assenyalar que la tendència de la societat andorrana se situa actualment en el centreesquerra. Aquesta apreciació es fonamenta en el fet que davant d’aquesta pregunta ideològica, fent servir una escala de l’1 al 10 (1 és l’esquerra i 10 és la dreta), la mitjana entre els enquestats dóna un resultat de 4,64, que fa a entendre que tot i que la tendència pot ser catalogada de centreesquerra és més centrista que no pas d’esquerres.
D’altra banda, de l’enquesta s’extreu la conclusió que els andorrans tendeixen a assumir principis liberals bàsics de les societats capitalistes, de la mateixa manera que es conclou que la població considera que és necessari que hi hagi diferències d’ingressos com a “incentiu de l’esforç individual”, tal com remarca Micó.
No obstant, es detecta cert inconformisme amb el plantejament de l’administració, que deixa a la “responsabilitat individual de les persones el fet de procurar-se un mitjà de vida”, mentre que segons els enquestats “el Govern s’hauria de responsabilitzar més d’assegurar un mitjà de vida per a tothom”, destaca el director del CRES.
D’altra banda, i com a darrer aspecte a destacar en l’àmbit polític, cal comentar que la democràcia és un valor assumit per la societat. Així ho demostra el 8,86 de mitjana dels resultats, fent servir una escala d’acceptació de l’1 al 10 com l’esmentada més amunt. Tot i tenir molt arrelat el concepte de democràcia, els enquestats consideren que en aquest aspecte Andorra no mereix més nota que la d’un aprovat just. De fet, la població indica que, democràticament, el Principat no obté més que un 5,37 de mitjana.

Les prioritats de la població
Molts són els aspectes a destacar d’aquesta mostra feta pel Centre de Recerca Sociològica. Entre totes les dades cal remarcar les extretes en l’apartat “Objectius futurs per al país en els propers deu anys”. En aquest apartat, els enquestats assenyalen com a primera prioritat millorar i augmentar la participació de la gent en les decisions que afecten la seva feina i la seva comunitat. Seguit de molt a prop, la mostra considera imprescindible que el Govern garanteixi un bon creixement econòmic, així com assegurar unes forces de seguretat eficients per mantenir les baixes quotes de criminalitat.
En qüestions més properes, trobem quatre ítems principals. La primera preocupació, amb un 59%, és la lluita que el Govern ha de mantenir contra la pujada de preus, seguida de la protecció de la llibertat d’expressió, amb un 54%. En tercer lloc, el 53% dels enquestats van manifestar la necessitat que hi hagi més participació ciutadana i que aquesta participació incideixi en les decisions de l’executiu. Molt endarrerit, amb un 33%, trobem el quart ítem, que no és altre que mantenir l’ordre al país.
Relacionat amb el darrer punt, trobem quin són els quatre valors més rellevants per la societat, i lidera aquesta llista la importància de tenir una economia estable. En segon lloc hi ha un aspecte postmaterialista, com seria la preocupació per tenir una societat menys impersonal i humana, seguit de la necessitat de donar més importància a les idees que no pas als diners. En quart lloc de rellevància s’assenyala la lluita contra la delinqüència.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte