Diari digital d'Andorra Bondia
Han estat diverses les mostres de suport al poble ucraïnès al Principat.
Han estat diverses les mostres de suport al poble ucraïnès al Principat.

Tres empreses volen participar en el pla de reconstrucció d’Ucraïna


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Són tres les empreses del país que a hores d’ara han començat “a fer passos” en ferm per participar en el projecte europeu de reconstrucció d’Ucraïna que es va presentar el passat mes de desembre a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. Aquesta és una de les informacions que ha compartit el cònsol honorari, Antoni Zorzano, que ha afegit en aquesta ocasió algun detall més. Així, va explicar que es tracta de tres empreses d’àmbits econòmics ben diferents: l’elèctric, l’esquí i la comunicació cultural, i  “fins aquí”, va assenyalar, fidel al seu criteri que si es vol que els projectes tirin endavant cal “discreció”. Es tracta d’un pla que va presentar l’ambaixador ucraïnès a Andorra, Serhii Pohoreltsev, amb dues premisses que considera bàsiques Zorzano: “Ucraïna necessita de tot,  perquè s’ha destruït tot” i “no es pot esperar al final de la guerra per començar la reconstrucció”, per a la qual s’han avançat ja 1.000 milions d’euros des de la Unió Europea.

La devastació a causa dels bombardejos és una de les conseqüències més palpables del conflicte bèl·lic que va començar fa tot just un any quan el president rus, Vladimir Putin, va anunciar l’inici d’una “operació militar especial” a Ucraïna. I dit i fet, perquè aquell mateix dia les tropes russes creuaven  la frontera i envaïen el país. La crisi econòmica i social derivada del conflicte ha estat i és encara ben present a escala internacional. 

Dos grans reptes
El Principat també ha patit les conseqüències de la guerra, però a més de l’impacte econòmic n’hi ha d’altres que també ens han tocat de prop. Més de vuit milions d’ucraïnesos han hagut d’abandonar el seu país amb les conseqüències que això ha suposat per als països europeus quant a l’acollida de les persones desplaçades. I aquest ha estat un dels principals reptes del país, segons va fer notar la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, ja que “mai abans Andorra havia acollit un nombre tan important de persones que arribessin en el mateix moment”. En concret, segons la darrera actualització, fins a 380 han arribat a estar inscrits al registre de refugiats durant aquest any. Una arribada que ara s’ha estabilitzat força, tot i que la quota de 285 està completa i hi ha 25 persones en llista d’espera. En aquest sentit, Ubach va destacar la bona feina del grup interministerial creat per a la gestió de tot el que suposa aquesta acollida que reuneix periòdicament.

En relació amb aquesta acollida, Zorzano va valorar que s’hagi atorgat als refugiats “els mateixos drets socials, sanitaris, laborals i d’escolarització que als residents”. 
El segon repte ha estat implementar les sancions financeres contra Rússia i Bielorússia per la vulneració del dret internacional, ja que “fins a la data no ho havíem fet perquè no teníem la base legal per poder-ho fer, ara sí”. També ha recordat el suport del Principat a les declaracions de tots els organismes internacionals condemnant la invasió, la darrera ahir mateix amb motiu del primer aniversari de la guerra. Una posició que Zorzano ha qualificat de “valenta”, i més tenint en compte que Rússia ha declarat el Principat “país hostil”. 

Guerra per temps
Quant a l’acabament de la guerra, Ubach ha insistit que passa perquè les dues parts  s’asseguin en una taula de negociació i puguin arribar a resoldre el conflicte, però “a dia d’avui no sembla que cap de les dues parts estiguin disposades de moment a fer-ho”. A més, la crida a la UE a favor del lliurament d’armes a Ucraïna per fer front a l’ofensiva russa indica que la finalització del conflicte no serà immediata, va fer notar. En qualsevol cas, però, “el que preconitzem des d’Andorra és la resolució del conflicte per mitjà del diàleg”.
En aquest sentit, el cònsol honorari també creu que la guerra durarà encara un temps. Diu que “no hi haurà pau fins que guanyi Ucraïna”, perquè opina que “la lluita d’Ucraïna és la lluita per la democràcia i si cau Ucraïna, cau Europa”.

La Creu Roja ha atès 187 refugiats aquest any 

La Creu Roja Andorrana ha atès 187 persones ucraïneses des que van començar a arribar al país. Segons han informat des de l’entitat, en concret, han estat 121 adults i 66 menors. Es tracta d’unes “atencions” que tenen a veure amb la botiga solidària, la recerca de feina, traduccions, confecció de currículums, coneixença del territori, condicionament   d’habitatges i suport emocional, entre altres. També ha fet possible l’acolliment de 18 persones per part de 6 famílies i s’ha ocupat de trasllats nacionals i internacionals de 30 famílies. A més va organitzar una festa d’acollida en la qual van participar refugiats i voluntaris. A aquestes accions s’hi ha de sumar l’enviament de cinc  combois amb 79.010 tones de material que van mobilitzar fins a 150 voluntaris. Les mostres de solidaritat en forma d’aportacions econòmiques o de  material al país, però, han estat constants tant des d’altres entitats com ara l’Associació d’Ucraïnesos, Càritas, Unicef, el Club Internacional i els antics alumnes de l’escola francesa i espanyola, com des del Govern, com des de la iniciativa privada.

empreses
Ucraïna

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte