Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot.
El cap de Govern, Xavier Espot.

Xavier Espot: "Aquesta manifestació no farà variar ni un bri aquells objectius que tenim marcats"


Escrit per: 
M. P. / Foto: Agències

La manifestació d'aquest matí davant de Govern en què s'ha protestat contra l'ús del passaport Covid al país no farà canviar els plans de l'Executiu. Així ho ha confirmat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha assegurat que la mobilització "no farà variar ni un bri aquells objectius que tenim marcats i que volem assolir, que és, en definitiva, protegir la salut dels nostres ciutadans i consolidar el creixement econòmic i social postCovid". En aquest sentit, ha remarcat que "farem allò que sigui necessari amb respecte pels drets fonamentals i sota l'evidència científica, que no són estudis que circulen per les xarxes, sinó que que és aquella informació que vehicula l'OMS".

Tot i reiterar que "respectem que la gent pugui tenir una opinió diferent a la del Govern i ho puguin exterioritzar", ha refermat que "prendrem les decisions que haguem de prendre per moltes manifestacions que hi hagi, per molt soroll i por molta cridòria que es faci en plena sessió del consell de ministres". Segons Espot, "no ens sentim condicionats, tenim molt clares les nostres fites i creiem que tenim l'aval majoritària dels ciutadans en l'assoliment d'aquests objectius".
De fet, ha confirmat que sobre la taula del consell de ministres d'avui "hi ha la possibilitat d'imposar el certificat Covid a totes les activitats de lleure", això inclou "hotels, bars, restaurants, balnearis i oci nocturn", si bé ha admès que "hem d'acabar de mirar quines matisacions s'han d'aportar". Igualment ha explicat que s'han mantingut contactes amb les associacions que representen tots els sectors econòmics concernits i que "el retorn és molt positiu". "La gent el que vol són normes clares, normes que siguin homogènies i sobretot el que vol és mantenir la seva activitat econòmica a mitjà i llarg termini", ha destacat el cap de Govern, afegint que consideren que imposar l'ús del certificat Covid permetria reduir la incidència dle virus i "garantir una temporada d'hivern mínimament satisfactòria". Precisament, Espot ha fet especial incidència en la qüestió econòmica. "Això és una roda. Si nosaltres no fem un esforç respecte de les mesures de prevenció i el procés de vacunació i es dispara la incidència, això pot comprometre la temporada d'hihvern i darrere hi ha moltes empreses que estan molt tocades i molts llocs de treball que estan en perill". Per tot pelgat, ha asseverat que són les mateixes associacions que reprsenten el teixit econòmic del país les que tenen en compte aquest escenari i "demanen al Govern que sigui valent i no els fallarem", ha sentenciat.

Legalitat
D'altra banda, Espot ha explicat que s'està valorant si la concentració ha seguit les normes jurídiques aplicables, ja que "semblaria que no s'ha solicitat l'autorització preceptiva al ministeri d'Interior". La qüestió s'analitzarà per decidir si cal emprendre alguna acció que comporti conseqüències, tot i deixar clar que "no volem que s'interpreti que voelm reprimir el dret a manifestar-se. Ho respecto moltíssim, però també és veritat que les coses s'han de fer dins del marc del que preveu la llei".

"Som uns grans defensors de la llibertat, però no hi ha cap dret fonamental il·limitat", ha advertit Espot. En relació a l'avís llançat per la consellera general no adscrita, Carine Montaner, sobre la marxa de residents passius per l'ús del passaport Covid, ha assegurat que "és legítim" defensar una llibertat individual il·limitada, però que són plantejaments que "no tenen cabuda en una societat democràtica madura i moderna com la nostra". És més, ha afirmat que "si tothom segueix una línia, vol dir que potser són els que hi estan en contra que estan equivocats".

Andorra
covid
Covid-19
Espot
passaport
manifestació
mobilització
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic