Diari digital d'Andorra Bondia
Antoni Martí i Maria Ubach van defensar els passos fets per l’executiu en la negociació de l’acord d’associació amb la UE.
Antoni Martí i Maria Ubach van defensar els passos fets per l’executiu en la negociació de l’acord d’associació amb la UE.

Martí diu que sense el control dels fluxos migratoris no hi haurà acord


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“Andorra no signarà un acord d’associació on no pugui controlar els seus fluxos migratoris a llarg termini.” Així de contundent es va mostrar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, a l’hora de respondre a una pregunta del conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi en relació als avenços sobre la lliure circulació de persones en la negociació amb la UE.
En aquest sentit Martí, que va sortir al rescat de la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que ja havia reiterat en dues ocasions que la posició de sortida del Principat era “mantenir el sistema de quotes d’immigració per residents”, va destacar que hi haurà d’“haver unes certes garanties”. I és que el model que segueix l’executiu és el de Liechtenstein, que l’any 1992 va obtenir una transitòria de cinc anys revisable en aquesta qüestió, i que, com va remarcar el ministre d’Economia i extitular d’Exteriors, Gilbert Saboya, “ha mantingut fins avui”.
Amb tot, i davant la insistència de Naudi i la preocupació mostrada també pel parlamentari del Partit Socialdemòcrata Pere López per si el Govern havia ja adoptat algun compromís, Ubach i Martí van insistir que les negociacions relatives a la lliure circulació de persones “no s’han iniciat” i que per ara en les diferents reunions que hi ha hagut a Brussel·les “només s’ha fet pedagogia de la realitat i de quina és la situació d’Andorra”. 
En aquesta línia, Ubach va precisar que s’està fent un treball intern d’anàlisi dels sis annexos que es corresponen amb la lliure circulació de persones però que encara no hi ha un posicionament respecte a la normativa, que inclou diferents qüestions, com poden ser immigració i asil, treballadors temporers, procediments simplificats per a l’obtenció de permisos de residència, refugiats o el vots dels residents, entre d’altres aspectes.
Naudi, que va retreure a la ministra que hi hagi sis reunions de treball programades amb la UE ja per al 2019, quan ja “no hi haurà Consell General i el Govern estarà en funcions”, va lamentar que “després de quatre anys d’anàlisi” l’executiu no tingui un posicionament clar sobre determinades qüestions, fet que va qualificar de “preocupant”.
La ministra d’Afers Exteriors, que va etzibar a Naudi que el Govern “té clar que defensarà els interessos d’Andorra”, va recordar al parlamentari que els annexos que conformen l’acord d’associació s’han començat a analitzar aquest any, i va insisitir a defensar el treball fet en la negociació posant d’exemple el “bon acord” assolit pel que fa  a la lliure circulació de mercaderies.
Des del PS, Pere López va advertir del perill de seguir el mateix camí pel que fa a les quotes migratòries, ja que “si l’exemple és el tabac encara preocupa més, perquè en un termini més llarg o més curt vol dir que el sistema s’acabarà”. A més, el parlamentari socialdemòcrata, que va insistir que “no hi ha cap garantia de manteniment permanent” de les quotes, va deixar entreveure que el Govern “ja hauria acceptat un sistema transitori de 5 o 7 anys”, un aspecte que va negar rotundament el cap de Govern, que va assegurar que més enllà de l’acord assolit amb les mercaderies, “la ministra no assumirà cap decisió en aquest període que queda de legislatura, tot i que sí té la missió de continuar fent pedagogia explicant la realitat del país”.
D’altra banda, Naudi, que com  López va criticar l’exclusió de l’oposició i la manca d’informació sobre les negociacions, va demanar també pels avenços quant a la normativa que afecta els dos grans monopolis estatals com són Andorra Telecom i FEDA, i va adverir del risc que podria suposar perdre aquests monopolis, especialment el d’Andorra Telecom, que “aquest any haurà finançat amb 60 milions les arques de l’Estat”.
Martí i Ubach, que van retreure a Naudi que dibuixés un “escenari catastròfic” van remarcar que tampoc en aquest àmbit s’ha iniciat cap negociació i que la posició de l’executiu és la de “mantenir aquests dos monopolis”, una petició que veuen “raonable i defensable” tenint en compte “les dimensions del país”.

Més credibilitat i menys risc reputacional 

Responent a una interpel·lació del conseller general de DA Carles Enseñat, el ministre de             Finances, Jordi Cinca, va assegurar ahir que amb la sortida de la llista grisa de la UE el país guanya credibilitat i homologació a la vegada que disminu- eix el risc reputacional, ja que “ser a la llista, tot i per un tema menor, ja et posa sota sospita”. Amb tot, Cinca va recordar que “això és una avaluació contínua”, ja que els requeriments per lluitar contra el frau fiscal dels organismes internacionals “no paren de modificar-se i s’està en permanent avaluació”.

Sense una estimació del cost de la Cimera 2020

Tot i que el projecte de pressupost per al 2019 preveu una partida d’un milió d’euros per a la Cimera Iberoamericana, el cap de Govern, interpel·lat per la parlamentària liberal Judith Pallarés, no va ser capaç de concretar quant costarà organitzar aquest esdeveniment el 2020. Martí, que sí va recordar que el preu de la sectorial d’Educació va ser d’entre 70.000 i 80.000 euros, o que la setmana important de la cimera quan es va fer a Cadis en va cos- tar 2,5 milions, va dir que encara s’està analitzant.

martí
sense
control
fluxos migratoris
acord
hi haurà
Número de vots: 81
Comentaris: 1

Comentaris

Pero.. Han firmat el nou pacte de la ONU respecte a immigració? Per què si aixì. Som pell

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic