Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del consell de comú de Sant Julià de Lòria celebrat aquest matí.
Un moment del consell de comú de Sant Julià de Lòria celebrat aquest matí.

El Comú rebaixa un 5% el sou dels cònsols i un 20% el de l’oposició


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: M.P.

La rebaixa salarial dels càrrecs polítics del Comú de Sant Julià de Lòria per fer front a la crisi originada pel coronavirus tindrà una afectació major per als consellers amb sous més baixos que per als que tenen una retribució més alta. Així doncs, el que ha fet la majoria laurediana és aplicar una reducció de 215 euros al mes als dotze membres del consell. El resultat de la mesura és que mentre el sou dels cònsols es rebaixarà un 5%, el dels consellers de la minoria ho farà un 21%. Quant als consellers a ple temps, la reducció serà del 6,5% i per a la resta de consellers de la majoria, del 13,6%.

La decisió ha sorprès l’oposició, que lamenta que no hagi estat consensuada malgrat que  “hi ha bona entesa” al Comú. El conseller de Desperta Laurèdia Cerni Cairat ha recordat que la rebaixa salarial dels càrrecs polítics és una mesura que el mes d’abril la minoria havia demanat perquè “la situació era molt delicada i calia un estalvi”. És per aquest motiu que esperaven participar a l’hora de definir com s’aplicava. Si això no es va produir va ser arran d’un “descuit”, segons el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral. El mandatari, que no ha vogut precisar quin percentatge de reducció s’havia aplicat a cada conseller, ha explicat que es va optar per rebaixar un 10% la massa global dels salaris dels càrrecs polítics i dividir-ho a parts iguals entre tots els consellers i conselleres. Quant a la diferència percentual que aquesta fórmula suposa per als integrants del consell, Majoral considera “just” i “més oportú” que els cònsols i consellers a ple temps, i que només perceben un salari, tinguin una retallada menys significativa que no pas la resta de consellers, que tenen dos salaris. 

Cairat, que ha negat que la minoria cerqués un titular portant aquest tema al Consell de Comú celebrat aquest dimarts, tal com ha apuntat Majoral, s'ha mostrat partidari d’una “distribució justa” al mateix temps que ha defensat que l’estalvi obtingut amb la retallada es destinés a finalitats socials i “a qui més ha patit la crisi originada per la pandèmia” i no pas a reduir la despesa comunal. La majoria, però, no veu necessari que aquest import vagi a parar al fons de cohesió social i “quedarà com a estalvi” en el capítol de despeses de personal. En tot cas, Majoral ha assegurat que les inversions de caràcter social seran prioritàries. Cairat també ha posat en relleu la diferència entre el Comú lauredià i la resta de corporacions, que han adoptat rebaixes de sou similars per a tots els membres del consell. A Sant Julià de Lòria, la mesura suposarà un estalvi global de 18.500 euros (també hi ha inclosos dos càrrecs de relació especial als quals se’ls ha aplicat una rebaixa d’acord amb el que estableix el decret aprovat pel Govern).

Per altra banda, i a preguntes de la consellera de Desperta Laurèdia Sofia Cortesao, el cònsol major ha explicat que des del Comú s’ha reprès un pla de reactivació econòmica impulsat entre el 2008 i el 2009 amb l’objectiu de verificar si encara es pot aprofitar i, en cas afirmatiu, actualitzar-lo. Cortesao ha remarcat la necessitat d’impulsar el comerç de proximitat i incidir en la plaça Major per donar-li vida.

Previsió de tancar l’exercici 2020 amb un dèficit d’1,5 milions d’euros

La majoria preveu tancar el 2020 amb un dèficit d’1,5 milions d’euros i l’endeutament situat al 135% del límit legal (el màxim és del 200% dels ingressos mitjans liquidats els darrers tres exercicis). Amb tot, el cònsol major ha advertit que la xifra pot variar tenint en compte que hi ha transferències del Govern pendents i tributs que encara no s’han facturat. També ha posat en relleu els esforços de la corporació perquè el dèficit no es dispari, i una mostra és la renúncia al milió d’euros que es va reconduir de les obres del passeig del Riu i l’ajornament de l’eixamplament de la carretera de la Rabassa a Auvinyà. L’oposició ha reconegut l’esforç i ha anunciat que li dona suport sempre que no es retalli massa en inversió, ja que és necessària per donar oxigen al teixit econòmic. Els comptes del primer semestre s'han tancat amb un dèficit de 9.600 euros i un endeutament de 14 milions. Només s’ha executat un 11% d’inversió (563.600 euros).

Inversió de 670.000 € en una captació i un dipòsit a Nagol

El Comú ha adjudicat parcialment la construcció d’una captació i un dipòsit d’aigua al quart de Nagol davant la previsió de creixement d’aquella zona. Tot i que en un inici s’havia projectat un dipòsit de 1.000 m3 en diferents vasos, arran del context ara tan sols se n’executarà un de 500 m3. Les obres tindran un cost de 670.200 euros, tenen un termini d’execució de 210 dies, i aniran a càrrec de Progec. El consum actual d’aigua de la zona és de 80 m3 diaris i amb el conjunt residencial que ara s’està a punt d’acabar es necessitaran 200 m3 al dia. Avui hi ha capacitat per subministrar 250 m3 diaris. 

Comú
rebaixa
un 5%
sou
consols
20%
l’oposició
Comentaris: 1

Comentaris

Ja sembla l'anterior mandat d'Encamp això. Espero que hi hagi un error o justificació.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic