Diari digital d'Andorra Bondia
Els sectors del comerç, l’hostaleria i restauració, i la construcció són els que més s’han beneficiat del programa.
Els sectors del comerç, l’hostaleria i restauració, i la construcció són els que més s’han beneficiat del programa.

Comerç i grans empreses, principals beneficiàries dels crèdits tous


Escrit per: 
M. S. C. / Foto: Facundo Santana

En xifres absolutes, el sector del comerç i les grans empreses són les principals beneficiàries del programa de crèdits tous impulsat pel Govern per ajudar els negocis a fer front a la situació d’emergència sanitària generada pel SARS-CoV-2. Han estat 75,2 milions d’euros els que han anat a parar al comerç al detall i l’engròs, més de la meitat dels avals concedits. Per darrere hi ha l’hostaleria i restauració, amb 12,7 milions d’euros, i en tercer lloc la construcció, amb 10,6 milions. Aquests tres sectors acumulen el 85% del total concedit, així com el nombre de treballadors més gran, segons informa el Govern en resposta a una pregunta formulada per la parlamentària no adscrita Carine Montaner (malgrat que hi ha xifres plasmades en la documentació que no quadren). 

Quant als avals concedits per tipus d’empresa, es constata que el gruix més important ha anat a parar a les que tenen més de 30 treballadors. Han estat 70,8 milions d’euros per a aquestes. A les petites empreses (les que tenen fins a quatre assalariats), l’import global ha estat de 18,8 milions. Amb tot, en termes relatius, els més beneficiats del programa si es té en compte l’impacte segons els treballadors que té l’empresa han estat els negocis de fins a quatre empleats. Així doncs, aquests han rebut de mitjana 10.303 euros per treballador, mentre que en els de més de 30 assalariats l’impacte ha estat de 8.733 euros per treballador.

A banda, segons explica el Govern en la resposta a la consellera general, les sol·licituds resoltes en el primer programa de crèdits tous representen un total de 15.083 treballadors, el que suposa el 49,7% dels assalariats del país en aquell moment.  També exposa que en aquell primer programa l’import de l’aval mitjà per sol·licitud concedida era de 85.939 euros i l’impacte mitjà per treballador era de 8.597 euros. En el cas del sector comercial, aquest impacte per treballador és on ha estat més elevat, arribat als 14.969 euros per empleat. 

Impagaments
El Govern preveu que un 18% dels crèdits tous concedits no es retornin. Segons explica l’Executiu, aquesta és una estimació “conservadora” que s’ha realitzat a partir d’un indicador de morositat del Banc d’Espanya associat a una situació de gran estrès, corregit per la tipologia de sectors d’activitat que han sol·licitat els crèdits. És per això que el Govern ha fet una provisió de 25 milions d’euros: 5 milions per a aquest any, 10 milions per al 2022, i 10 milions més per al 2023. 

Amb tot, el Govern assegura que “aquest càlcul és molt”, tenint en compte que no preveu les facilitats de refinançament que l’Executiu està donant. En aquest sentit, destaca la seva voluntat d’acompanyar el teixit empresarial en el procés de recuperació econòmica. És per aquest motiu, indica, que els crèdits tous que tenien un venciment inicial de dotze mesos des que es van atorgar es renoven automàticament sense cost i mantenint el 0% de tipus d’interès durant sis mesos més. A partir d’aquesta data, el Govern ja ha anunciat la voluntat de renegociar amb els empresaris les condicions de retorn dels crèdits tous amb la possibilitat de demanar pròrrogues als venciments o transformar aquests avals en crèdits bancaris amb una amortització progressiva. L’Executiu assenyala que l’objectiu d’aquesta gestió és que totes les empreses “que siguin viables més enllà de la crisi de la Covid-19” no resultin sotmeses a tensió en excés per retornar els crèdits tous.

El Govern indica, a l’últim, que cal tenir en compte que dels 230 milions d’euros amb què es va dotar el programa, actualment tan sols se n’han atorgat 147 milions.

A més a més, l’Executiu defensa la decisió de no publicar al BOPA la llista d’empreses que van rebre els crèdits tous. Reitera que fer pública la relació de noms podria tenir un efecte negatiu per als negocis que han sol·licitat aquest aval perquè pot transmetre un missatge de fragilitat vers els proveïdors i clients que seria perjudicial per a la seva imatge en un moment de conjuntura complicada. El Govern defensa que aquests avals no suposen una despesa significativa per a l’Executiu fins que, si és necessari, s’hagin d’executar. Així mateix, recorda que en programes d’ajuda similars aplicats en el passat, com ara amb les empreses afectades per la intervenció de la BPA, mai s’ha publicat el nom dels beneficiaris al BOPA. En tot cas, assenyala que es remetrà tota la informació al Tribunal de Comptes, que si ho considera oportú la pot difondre. També s’explica que en cas que s’executi l’aval, aquesta informació sí que es farà pública, ja que això tindria un impacte econòmic per al Govern.

comerç
grans empreses
beneficiàries
crèdits tous

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Es molt però que molt poc democràtic i transparent que uns diners que surten del poble no sapiguem on han anat a parar, govern te el deure i l’obligació de donar les explicacions perquè quan un intenta amagar aquesta informació es perquè alguna cosa no s’ha fet com es tenia que fer. Als demòcrates això no els hi far guanyar cap punt mes aviat al contrari ,estem molt lluny de ser un país transparent i això no es de un país avantguardista sinó mes aviat al contrari
A mi no hem sorprén res ja a Andorra, veient la quantitat de gent que cobra ajudes tan sols perqué no vol treballar o estan de vacances a la platja pagats per la CASS... descontrol total la veritat

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte