Diari digital d'Andorra Bondia
Vista exterior del Tribunal Constitucional.
Vista exterior del Tribunal Constitucional.

Els propietaris estan valorant com procedir legalment per l’habitatge


Escrit per: 
Albert Belis / Foto: BonDia

Els propietaris estan en peu de guerra davant l’aprovació avui al Consell General del projecte de llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges, el que es coneix com a llei Marsol, tot i que en les darreres setmanes ha experimentat diversos canvis, sobretot en els treballs de la comissió legislativa d’Economia. “Estem valorant com procedir i anar a primera instància és una de les opcions possibles”, va explicar ahir, en declaracions al BonDia, el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Antoni Bea.

“Malauradament -va lamentar-, ens queden poques actuacions per tal d’aturar tota una sèrie de decisions que ja venen de temps enrere i que pensem que el que fan és encara complicar més el problema”. Segons Bea, “som l’únic sector intervingut, ni el sector públic ha patit aquest intervencionisme. Per exemple, FEDA té necessitat d’augmentar tarifes i ho fa. En canvi, als propietaris ens augmenten els costos i hem de mantenir els lloguers, qualsevol pot entendre que no és just”.

Així les coses, l’APBI revela l’existència d’un informe elaborat per un expert, on, segons ells, s’assegura que l’intervencionisme no és legal. En aquest sentit, els propietaris expliquen que el treball es va encarregar per saber si els seus drets havien estat vulnerats durant la gestió de la pandèmia de la Covid, “gestió que, per altra banda, creiem que es va fer d’una forma, en trets generals, modèlica”, afirmen. Ara bé, “el dictamen destaca que l’actuació portada a terme pel Govern era contrària a llei”. De fet, “en cap altre país es va procedir d’una manera anàloga”.

L’article és ben clar
Pel que fa a un possible recurs al Tribunal Constitucional (TC), els propietaris expliquen que han de considerar tots els articles de la Constitució, però d’entrada passa per davant l’article 27 (27.1 i 27.2) que fa referència a la propietat privada, ja que “és clar el que diu”. En línies generals, “si no creiéssim que se’ns estan vulnerant els nostres drets, no ens plantejaríem recorre a la justícia”, així que “serà la justícia la que decidirà”.

Sobre la situació creada, els representants dels propietaris “lamentem profundament no haver estat escoltats”, perquè “som els que més sabem sobre habitatge, és el nostre sector”, emfatitzen. En aquest sentit, lamenten que s’han pres decisions que en altres indrets del món “s’ha demostrat que tenen funestes” conseqüències. “No sabem si el qualificatiu maltractat descriu la nostra realitat, però el que sí que és cert és que no ens hem sentit gens recolzats ni degudament escoltats durant tot aquest temps”, denuncia Bea.

Habitatge
propietaris
APBI
Constitucional
informe
justícia

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

El que és injust és haver de suportar la vostra avarícia, cobdícia i absència d'ètica. Si el mercat està així amb estudis de 40m2 llogats a més de 1000€ és per la vostra poca vergonya, i a més aneu a plorar? Quins drets s'estan vulnerant? Sembla que sigueu vosaltres els que estan fotent al carrer, o s'estan quedant sense llar per viure, de veritat els teniu quadrats!
Si et penses que els propietaris que es queixen son els mateixos que tenen els estudis de 40m a 1000€ es que no has entes res. Igual que n'hi ha que son avariciosos sense cap mena d'ètica, n'hi ha que no ho son, tot i que la majoria de gent no se n'adoni. Hi han propietaris que han sortit perdent amb les polítiques de govern, però clar és més fàcil ficar-los a tots al mateix sac i dir que son tots uns poca vergonya.
es molt fàcil, us poseu tots d'acord i tanqueu tots els pisos, que no hi hagi vivenda a Andorra, així no guanyareu un duro pero fotreu a tothom, que al final es lo que us importa

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte