Diari digital d'Andorra Bondia

ApC vol limitar els càrrecs polítics i professionalitzar el funcionariat


Escrit per: 
M.S.

El candidat a cap de Govern d’Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, va triar ahir l’entrada de l’edifici administratiu del Prat del Rull per exposar les seves propostes per “passar d’un model de funcionari-polític a un model de funcionari-professional”.

 

Nomen, que va lamentar que “als funcionaris se’ls demana que tinguin una militància i un color polític” i que si aquest coincideix amb el color del Govern “rep una sèrie de privilegis i si no és penalitzat”, va proposar l’establiment d’una normativa segons la qual un nou Govern tan sols pugui posar com a càrrec polític una persona per sota de cada ministre.

El líder d’Andorra pel Canvi, que va recordar que l’administració ha d’estar “al servei del ciutadà i no al servei del polític”, va justificar aquesta iniciativa en el fet que els càrrecs de confiança “propicien els amiguismes i les corrupteles”, i va plantejar que els successius ministres treballin amb un equip de funcionaris professionalitzats.

Per aconseguir això, Nomen va incidir en la necessitat de definir les carreres professionals i els plans de formació de l’administració. A més, va continuar, amb un cos de funcionaris professionalitzat i format per desenvolupar la seva tasca de forma eficient es podria prescindir dels assessoraments externs, que sí que necessiten els funcionaris polititzats.

Així mateix, Nomen, que va insistir en la necessitat d’eliminar la possibilitat que els càrrecs intermedis de l’administració actuïn de manera arbitrària, va incidir en la conveniència de definir i formalitzar els diferents processos, fet que permetria la racionalització objectiva de l’estructura de l’administració.

Finalment, el cap de llista d’ApC, que va assegurar que  actualment no pot saber si sobren funcionaris perquè cal tenir la informació i el Govern no els l’ha facilitat, va plantejar eliminar el GAdA “com a mecanisme de premi” per als funcionaris afins ja que, malgrat que el sistema tècnicament pot ser correcte, la seva aplicació crea arbitrarietats.

El candidat d’Andorra pel Canvi manté que “no n’hi prou amb doblar el pressupost per reactivar el turisme”

El cap de llista d’ApC va assegurar ahir que doblar el pressupost destinat a la promoció turística, com va proposar el candidat de DA, Antoni Martí, no serveix per reactivar el sector. “Si això fos suficient invertirien tots els països”, va assegurar Nomen, que va insistir que “ja pots doblar o triplicar les inversions, que si estàs mal segmentat i mal posicionat no serveix”. El líder d’Andorra pel Canvi, que va fer aquestes manifestacions en la seva participació en els Matins de l’Agència, va explicar que el turisme “està mal gestionat” perquè “es fa com en una mala botiga”. En aquest sentit, va criticar la insistència en la compra de fitxes d’operadors turístics, un “camí perillós” ja que cada any “demanaran més diners”, i més vista l’experiència de Pyrenair. En aquesta línia, Nomen va destacar la importància de no descuidar el mercat més proper i de treballar “en les emocions”.

Reunió amb l’Acoda per tractar del sector de la construcció

El candidat a cap de Govern d’ApC, Eusebi Nomen, acompanyat del número quatre de la llista, Joaquim Tomàs, es va reunir ahir amb representants de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), que li van transmetre la preocupació per la pèrdua de llocs de treball a la construcció.

En aquest sentit, des de l’Acoda es va insistir en la necessitat que s’adopti mesures per revifar el sector abans de l’estiu, com la flexibilització de certes normatives, ja que si no hi pot haver moltes famílies que es quedin sense un salari a finals de mes.

Nomen va aprofitar la trobada per explicar que el seu programa preveu la construcció d’infraestructures centrades en tres nous sectors econòmics per un import d’entre 250 i 300 milions, que es començarien a executar immediatament i s’acabarien en un període d’entre dos i tres anys, amb finançament privat i públic.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte