Diari digital d'Andorra Bondia
DA intenta impedir la compareixença de Joan Pau Miquel a la comissió BPA
DA intenta impedir la compareixença de Joan Pau Miquel a la comissió BPA

DA intenta impedir la compareixença de Joan Pau Miquel a la comissió BPA


Escrit per: 
Enric Guinart/Foto: Jonathan Gil

A la comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera han començat l’any tal com van acabar l’anterior, és a dir, amb una polèmica sobre la taula que no és altra que la idoneïtat de la compareixença de l’ex-conseller delegat de Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel, i les maniobres dilatòries exercides pels consellers generals del grup parlamentari demòcrata per tractar d’impedir-la, segons expliquen fonts de la comissió.
Així, les mateixes fonts indiquen que l’últim recurs que s’ha tret de la màniga el president de la comissió, el conseller demòcrata Ladislau Baró, per frenar la compareixença en qüestió és l’argument que caldria desenvolupar una normativa específica (ja sigui via llei o reglament) que reguli els procediments que s’han de seguir per poder dur a terme compareixences d’una persona que estigui immersa en un procés judicial davant d’una comissió legislativa, com seria el cas de Miquel. El conseller demòcrata hauria fet ús del dret comparat per sustentar el seu posicionament. Segons les fonts, Baró va exposar que els preocupaven les garanties processals davant d’una compareixença d’aquest tipus. Un argument que alguns membres de la comissió entenen com que als demòcrates “els fa por que comparegui” Joan Pau Miquel ja que “van donant allargues”. Aquesta interpretació alhora estaria motivada pel temps que fa que està sobre la taula el debat sobre la compareixença de Miquel i altres elements com, per exemple, que Baró no va entregar cap mena de documentació als membres de la comissió que justifiqui la necessitat d’una normativa que empari compareixences com la de l’ex-conseller conseller delegat de BPA. Per mirar d’acabar amb tot aquest entrellat finalment es va decidir que el president de la comissió enviarà una carta al Consell Superior de la Justícia (CSJ) per conèixer el seu parer sobre aquesta qüestió.
No obstant això, l’enviament d’aquesta consulta al CSJ per part de Baró ja era una missió que s’havia acordat en el si de la comissió en les reunions que es van fer el mes de novembre de l’any passat. I que ara el mateix president de la comissió s’hagi presentat a la primera reunió de l’any sense haver fet aquests deures i incorporant altres obstacles perquè se celebri és el que deixa entreveure que el grup majoritari estaria tractant d’impedir la compareixença de Joan Pau Miquel. En aquest sentit, cal recordar que quan Miquel es va posar a disposició de la comissió BPA per explicar la seva versió dels fets, tots els membres de la mateixa comissió especial ho van veure de bons ulls, inclosos també els consellers demòcrates. Inclús es van fer alguns contactes inicials amb instàncies judicials sobre si la situació processal de Miquel podia ser un impediment per acudir al Consell General i no hi van posar cap pega. Una altra cosa va ser quan les intencions d’acceptar la compareixença de Miquel van arribar a alguns advocats de les parts implicades en l’afer BPA, però especialment al cap de Govern, Antoni Martí, el qual es va encendre d’indignació i, segons les fonts, és qui estaria movent tots els fils possibles per trobar els arguments legals que frenin aquesta compareixença i evitar així que es faci una mena de judici paral·lel a la cambra legislativa.

Fiñana, el mes de març
D’altra banda, la comissió especial ha acceptat la sol·licitud de compareixença del cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra (Uifand), Carles Fiñana, que se celebrarà al març. Recordem que Fiñana es va posar a disposició de la comissió BPA per aclarir informacions en relació amb un informe del servei d’intel·ligència de la policia espanyola que exposava que hauria estat informat dels moviments que s’estarien fent prop del FinCEN per emetre una nota con­tra BPA.

Joan Pau Miquel
BPA
comissió especial de Vigilància i Prevenció de Risc per a l’Estabilitat Financera
DA
Ladislau Baró

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte