Diari digital d'Andorra Bondia
Eva Sansa, en el moment de votar, davant l’atenta mirada de l’actual cònsol major.
Eva Sansa, en el moment de votar, davant l’atenta mirada de l’actual cònsol major.
Diversos electors entrant i sortint de la cabina on hi havia les paperetes.
Diversos electors entrant i sortint de la cabina on hi havia les paperetes.
L’urna del vot judicial ha estat una estona a terra, al costat de la taula de votació.
L’urna del vot judicial ha estat una estona a terra, al costat de la taula de votació.

Del clima a la festa (electoral) de la democràcia


Escrit per: 
A. B. / Foto: Facundo Santana / BonDia

Si hi ha un tòpic que es repeteix elecció rere elecció, aquest és, sens dubte, “la festa de la democràcia”. Ara bé, durant el matí d'avui al Comú de la Massana ha costat que aparegués. De fet, no ha estat fins ben bé quarts d’una del migdia. A primera hora, però, hi ha hagut dos preludis. Un de ben allunyat i al mateix temps sorprenent: “Vinc a votar per combatre el canvi climàtic”, en boca d’un noi jove que votava per primera vegada, i l’eufemisme “la festa electoral”, pronunciada pel candidat de Amb Seny, Guillem Forné.

Les portes del consistori massanenc han obert puntual, a les 9 del matí. L’espai per exercir el dret al sufragi era reduït, el servei de Tràmits. L’elector havia de fer un petit recorregut, entrar per una porta i sortir-ne per una altra, amb l’esmorzar generós a meitat de camí. Si bé a primera hora s'ha animat bastanta gent a votar, molts vestits d’esquí, amb la clara intenció d’aprofitar el dia per practicar l’esport d’hivern, cap allà a les deu pràcticament no hi havia ningú. A partir de les 11, però, es van formar les primeres cues, fins que cap a les 12 gairebé sortia a fora el carrer.

Maria Suárez ha estat la primera persona que ha exercit el dret a vot. “Hem deixat les nenes a l’esquí club d’Arinsal a les 8.20 hores, hem baixat directes i ara tornem per passar el dia a la muntanya”, ha explicat, però ha aclarit que aquesta no era una pràctica habitual en anteriors comicis, ja que anteriorment hi havien anat a mig matí. “S’han fet coses molt bones, que continuï així la parròquia, que és un referent, i que ho facin amb força i pensant en el ciutadà”, ha valorat.

En contra del que sol ser habitual, el segon a votar ha estat un noi jove. De fet, feia poc que havia complert 18 anys i era la primera vegada que ho feia, i s'ha presentat a Casa Comuna amb moltes ganes. Àlex Farré ha explicat que ho havia fet així perquè està en ple període d’exàmens i just després de votar se n’anava cap a Barcelona. “El que m’agradaria sobretot és que es tingués més en compte el canvi climàtic, perquè Andorra és un sistema capitalista i poc empàtic”, ha deixat anar. 

A partir d’aquí, dos candidats han estat molt matiners: el número 2 de la llista de Ciutadans Compromesos (CC) + Demòcrates + Independents, Roger Fité, i el número 1 de Amb Seny, Guillem Forné, que a quarts de deu ja eren al Comú. “De bon matí soc bastant actiu i s’ha de venir aquí a votar”, ha revelat Fité. Sobre la participació, amb una bona xifra de vot judicial (21% del cens), “crec que la gent anirà venint durant el dia i participarà”, va augurar.

Forné, que ha arribat al Comú vestit d’esport, com ha fet durant tota la campanya, i amb la seva filla petita a coll, s'ha mostrat “molt animat i content de poder participar en aquesta festa electoral, i animar tothom, sigui per l’opció que sigui, que vingui a votar i fem pujar els percentatges, que darrerament estan baixant, per a nosaltres això és el més important, ja que no hem fet la lectura sobre a qui pot beneficiar”, ha recalcat. “Em sento esgotat físicament –ha afegit– perquè han estat quinze dies molt intensos, però hem tingut una bona resposta de la gent”.

Abans que votés la candidata Eva Sansa, que ho ha fet cap a quarts de dotze, també han exercit el dret a vot l’actual cònsol major, Olga Molné, i el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Josep Maria Rossell. Segons Sansa, “ha estat una campanya molt intensa, per una part estic cansada, però per l’altra estic molt contenta que ja arribem al final”. Ara bé, “hi ha nervis, són molts dies de nervis, és una experiència i el porta a porta és molt intens”, ha assegurat.

A darrera hora del matí, han passat per Casa Comuna el ministre de Territori i Urbanisme, Raül Ferré, i l’ex-cap de Govern, Marc Forné, pare del candidat de Amb Seny. “Normalment m’ha tocat a mi ser cap de llista en unes eleccions, i encara recordo el dia que el Guillem em va acompanyar a assumir el càrrec de cap de Govern quan encara era un vailet, i amb la il·lusió que la gent jove es dediqui a la política, que fa molta falta”, ha afirmat. Sobre la participació, un altre dels temes estrella de la matinal al Comú massanenc, l’excap de Govern ha recordat que històricament s’havia participat molt i si ara ha baixat “és per culpa dels polítics” i “cal fugir dels mals costums d’alguns països veïns, entre altres el mal costum de no votar”, ha puntualitzat. I aleshores ha arribat Raül Ferré i ho ha dit: “La festa de la democràcia”.

eleccions
la Massana
Sansa
Forné

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Llàstima per el noi que volia combatre el canvi climàtic i tots els que estem d'acord amb ell. A la massana continuarà la destrossa urbanística, amb l'excusa ara del vial per continuar especulant i trinxant la vall... un dia trist per la Massana

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte