Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la roda de premsa.

Espot, convençut que es refrendarà amb un “sí rotund” l’acord amb la UE


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: SFGA/C.Esteve

El cap de Govern, Xavier Espot, s'ha mostrat convençut avui a Brussel·les que els ciutadans andorrans “avalaran amb un sí rotund” l’acord d’associació amb la Unió Europea. Ho ha dit en el marc de la roda de premsa que ha ofert al costat del vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, i del ministre d’Afers Exteriors de San Marino, Luca Beccari, per explicar la conclusió de les negociacions de l’acord esmentat.

Espot ha explicat que a finals del 2024 se celebrarà un referèndum sobre l’acord d’associació i que a partir de l’1 de gener “iniciarem un gran debat nacional per arribar a tots els ciutadans”. En aquest sentit, quedarà “treballar enormement i fer pedagogia” per explicar els “avantatges clars” que comporta l’Acord d’associació per a Andorra. I un cop s’aclareixin les seves “reticències”, els ciutadans hi “donaran un suport massiu”, ha assegurat el cap de Govern, que considera que l’acord suposa la successió “lògica” del procés d’aproximació iniciat des dels anys 90.

L’acord més exhaustiu 
Šefčovič donava avui la benvinguda a Andorra i a San Marino a la “família” de la Unió Europea com a membres “més propers” del que ho eren fins al moment. Així ho manifestava en roda de premsa després d’informar els estats membres de l’assoliment de l’acord a nivell de negociadors. Es tracta de “l’acord més exhaustiu que la UE tindrà mai amb un país tercer. Una espècie d’espai econòmic europeu (EEE) plus”, ha manifestat el vicepresident de la comissió i màxim responsable polític de la negociació, tot insistint que és un acord que “beneficiarà les dues parts”.

En aquest punt, Šefčovič ha assenyalat que l’acord permetrà la participació d’Andorra i San Marino en el mercat interior, de 450 milions de ciutadans, segons ha puntualitzat, de tal manera que els operadors veuran com se’ls facilita la importació i exportació de béns i serveis i s’incrementaran les oportunitats de treball. Alhora, “s’ha tingut en compte la particular situació d’Andorra i San Marino, i les seves especificitats”, ha assegurat Šefčovič, cosa que es veurà reflectida en diverses adaptacions i períodes transitoris en l’aplicació del cabal comunitari.

El vicepresident de la Comissió Europea també ha subratllat alguns aspectes clau de l’acord assolit, més enllà de la participació en el mercat interior en igualtat de condicions que els operadors dels estats membres. Un d’ells és que es cobreix els serveis financers. L’accés al mercat europeu en aquesta àrea serà “progressiva i dependrà d’una avaluació satisfactòria de la solidesa” per part dels reguladors i supervisors europeus. Un altre aspecte destacat per Šefčovič és que servirà de marc per desenvolupar i promoure el diàleg i la cooperació en altres àrees d’interès comú com poden ser la recerca i el desenvolupament, l’educació, polítiques socials, el medi ambient, la protecció dels consumidors, la cultura i la cooperació regional.

Des del punt de vista andorrà, Espot ha reiterat que l’acord d’associació és un “element cabdal per a la diversificació econòmica d’Andorra i la construcció d’un model més sostenible i resilient”, i l'ha qualificat de “ben equilibrat”. A més a més, ha valorat que es tracta d’un acord que “reforça la sobirania i la independència d’Andorra”, a qui permet demostrar “que els petits estats poden ser actors importants per a la construcció d’Europa”.

Tant Šefčovič com Espot, i també Beccari, han aprofitat l’avinentesa per felicitar els equips negociadors per la seva professionalitat, rigorositat i implicació. El representant de la Comissió Europea ha destacat que els equips andorrà i sanmarinès havien afrontat les negociacions amb “mentalitat professional i constructiva i voluntat de resolució de problemes”. Per la seva part, el cap de Govern ha agrait el lideratge de Šefčovič per “transformar la voluntat política en fets”.

Especificitats andorranes
Des d’Andorra, també s'ha destacat que l’acord havia tingut en compte les particularitats d’Andorra. En aquest sentit, en un comunicat emès pel Govern es recordava que els andorrans podran circular i treballar a qualsevol país de la UE en les mateixes condicions que els ciutadans europeus mentre es permet al Principat mantenir una regulació dels fluxos migratoris. En aquest sentit, s’ha previst una “solució revisable de mutu acord cada 10 anys”, que passa per establir unes quotes mínimes anyals calculades a partir de la mitjana de permisos dels darrers cinc anys i que amb dades actuals suposarien menys de 370 nous permisos de residència i treball, i menys de 70 noves residències passives i de temporers. A més, es mantindrà un control aleatori dels antecedents penals, que serà sistemàtic per a determinades professions.

En matèria de seguretat social, les persones que cotitzin a Andorra podran desplaçar-se i rebre atenció mèdica en qualsevol país de la UE sense anticipar pagaments o documents.

Pel que fa a les telecomunicacions, s’ha previst un període transitori de set anys per a la desaparició del roaming de pagament i “s’estipulen mecanismes de salvaguarda per mantenir uns requisits mínims de qualitat i universalitat del servei”, que fa difícil l’entrada de nous operadors, mentre que per a l’energia, l’acord d’associació permet mantenir FEDA com a operador principal sense necessitat d’obrir el mercat.

Un altre punt destacat pel Govern és el protocol específic per als serveis financers. Aquí es garanteix la reciprocitat, i malgrat no incloure accés a un mecanisme de prestador de darrera instància, sí que és “indispensable per poder negociar aquests instruments per altres vies bilaterals”.

D’altra banda, el Govern recorda que hi ha un període transitori de 30 anys per assolir la reducció progressiva dels drets de duana aplicables al tabac, mantenint les franquícies actuals.

Finalment, per l’acord d’associació s’oferiran mecanismes i facilitats als joves andorrans, que podran accedir a beques i programes europeus.

europa
acord d'associació
ue
Espot

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Formarem pare de la UE, sense molestar i sense beneficis de ser estats membre, i la UE no es molestarà per adaptar-se als microestats. La Unió Europea supervisarà el sector financer, el tribunal de justícia de la UE ens vigilarà, haurem d'aplicar la normativa europea a totes les empreses , demanant antecedents penals etc etc... Serrà el final de la sobirania andorrana i la seva història, un dia trist...
I jo estic segur que em tocarà la loteria aquest any (com cada any...)
No sols s'han conformat a vendre el nostre país als voltors estrangers que ara a més volen vendre's la nostra sobirania, no sé qui us vota DA, però els deveu tenir ben pagadets...ens cauran tantes que no les veurem ni venir...Jo estic rumiant com molts dels meus amics de fa anys, en marxar d'aquest país que han tractat com tauler de monopoli, i que ja no és nostre, és dels residents passius, els Ferraris i les construccions de luxe, almenys m'emportaria la meva dignitat com ells ha. fet, perquè no la trepitgeu més.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte