Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, abans de la compareixença d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, abans de la compareixença d'aquesta tarda.

L’òbit d’un home de 68 anys eleva a 46 el nombre de morts per Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

La mort d’una home de 68 anys ha elevat a 46 el nombre de víctimes mortals per Covid-19 segons ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha precisat que el pacient es trobava ingressat a la unitat de cures intensives de l’hospital intubat i amb ventilació mecànica des de fa vàries setmanes. Malgrat aquesta nova defunció, Martínez Benazet, que ha traslladat el condol als familiars del finat, ha destacat que “el comportament de l’epidèmia és bo” tot i les excepcions del confinament que ja s’han anat portant a terme i que no han incidit negativament en les dades sanitàries, motiu pel qual “hem de continuar amb la mateixa actitud que fins ara”.

Així, segons ha detallat el titular de Salut, els casos totals de Covid-19 diagnosticats són 751, un més que ahir, dels quals se’n mantenen actius 191 tenint en compte les 46 defuncions registrades i que ja hi ha 514 persones que han superat la malaltia, després que les darreres hores hagin rebut l’alta definitiva 15 persones. Entre els casos actius hi ha 36 professionals sanitaris i 5 integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 15 persones amb coronavirus, 9 a planta i 6 a la unitat de cures intensives, de les quals 5, una més que en la darrera actualització de dades, es troben intubades i amb ventilació mecànica. Tot i això, el ministre ha incidit en la “baixada de la pressió” a la unitat de cures intensives, el “taló d’Aquil·les de qualsevol sistema sanitari”, ja que al marge del pacient que malauradament va perdre la vida dues de les persones que ja havien estat extubades han pogut ser traslladades a planta.

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 19 residents malalts, 5 dels quals procedents de Salita, i 7 persones convalescents en espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d’alta definitivament. 

Martínez Benazet ha comparegut acompanyat de la metgessa en salut pública del ministeri Mireia Garcia, que ha estat l’encarregada de detallar l’evolució i comportament de les corbes epidemiològiques, en aquest cas, i tenint en compte que des de Salut no es comptabilitza els casos a partir de la data de diagnòstic sinó de la de l’inici de símptomes, tancades a 26 d’abril. En aquest sentit, Garcia, que ha destacat que es tracta de “la primera setmana amb més casos recuperats que actius”, ha remarcat que “el seguiment dels casos actius, recuperats i defuncions permet confirmar la tendència de les darreres setmanes de la davallada progressiva de la corba”, un fet que ha posat en valor tenint en compte que tot just ara fa “tres setmanes que es van iniciar les primeres excepcions al confinament”.

En aquesta línia, la metgessa ha apuntat que “les mesures de distanciament social estan sent efectives” a l’hora de frenar la propagació del virus, i ha assegurat que “sembla que, entre tots, ho estem fent suficientment bé perquè el virus no corri massa ràpid”. No obstant, i a partir del gràfic de la incidència acumulada, Garcia ha advertit que tot i que la “corba segueix plana” continuen apareixent “casos nous” que malgrat ser “pocs” i “esporàdics” són un indicador que “el virus segueix existint tot i que la transmissió sigui molt més lenta”.

Per això, tant la metgessa en salut pública del ministeri com Martínez Benazet han insistit en la necessitat de “mantenir el distanciament social” i fer cas a les recomanacions per evitar que hi pugui haver un rebrot de la malaltia. En aquest sentit, el titular de Salut ha incidit especialment en la necessitat que es respecti la franja horària de les onze del matí les dues de la tarda, reservada per al col·lectiu de persones vulnerables i la gent gran. Així mateix, el ministre ha alertat que amb el bon temps i veient imatges dels països veïns, la gent pot tenir la “impressió que l’epidèmia ha acabat però no és així i el risc d’un rebrot continua sent-hi”.

l'òbit
home
68 anys
eleva
morts
Covid-19
nombre

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bona tarda, com no podia ser d’altra manera

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte