Diari digital d'Andorra Bondia
  El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en un moment de la presentació.
El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, en un moment de la presentació.

77 accions previstes i 80 milions


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Horitzó 23, el Pla d’acció del Govern 2020-2023 amb el qual l’executiu pretén “revertir els efectes negatius de la crisi i crear riquesa i benestar social”, preveu fins a 77 accions emmarcades en 20 iniciatives i un impacte pressupostari de 80 milions d’euros, el 38% en inversió i el 62% en despesa, segons va detallar el cap de Govern, que va remarcar que el pla incorpora les inversions previstes per Andorra Telecom i FEDA, fet que comporta un “esforç econòmic global de 212 milions d’euros”.

Xavier Espot, que va destacar que el full de ruta es basa en les “fortaleses” que es tenen però també “en aquells aspectes que cal millorar”, va precisar que les iniciatives i accions previstes es basen en tres grans pilars com són el benestar i la cohesió, l’economia i la innovació i les aliances pel canvi, apartat aquest darrer on s’inclouen els aspectes de modernització de l’Administració i transformació digital, el finançament de l’Estat i també la política exterior, l’acord amb la UE i la cooperació regional i l’eficiència i racionalització de la despesa pública.

El cap de Govern va voler deixar clar també que es tracta d’un full de ruta “no tancat” del tot, ja que després del treball fet a l’executiu i amb els grups parlamentaris que li donen suport s’hi volen incloure també les aportacions que hi puguin fer els grups parlamentaris de l’oposició i els agents econòmics i socials. La intenció, va continuar Espot, és poder presentar el document definitiu en el transcurs del debat d’orientació política previst per al setembre vinent.

Quant a benestar i cohesió, àmbit que es divideix en set iniciatives, el document preveu fins a 33 accions que van des de la creació d’una taxa de CO2 sobre emissions d’hidrocarburs, que tindrà com a destí el fons verd, fins a la voluntat de tirar endavant una candidatura de país com a reserva de la biosfera, proposta que ja compta amb un estudi de viabilitat finalitzat, passant per “accions resolutives” per fomentar el transport públic, com pot ser una progressiva reducció de tarifes fins a arribar gairebé a un sistema gratuït per a bona part de la població. Precisament, respecte a aquest punt, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va apuntar que una primera acció immediata, i que afectarà uns 2.000 usuaris, serà que tots els menors de 18 anys tinguin les mateixes condicions quant a les tarifes.
També formen part d’aquest bloc l’aposta d’anar incrementant progressivament les pensions i el salari mínim, per situar-lo el 2023 al 60% del salari mitjà, l’impuls de les polítiques d’ocupació, l’increment de l’oferta pública d’habitatge i la promoció de la construcció de pisos d’ús social, la millora de les prestacions per millorar la qualitat de vida de la gent gran, joves i persones amb discapacitat així com el canvi del sistema de salut cap a un model predictiu i personificat i el treball per assolir un pacte d’Estat en aquest àmbit.

Entre les 21 accions previstes en les iniciatives corresponents a economia i innovació, destaca la creació d’una zona franca, de la qual s’està acabant d’estudiar el model segons va precisar el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures, César Marquina, la creació d’un parc tecnològic, el suport als sectors tradicionals i a la digitalització del comerç així com modificar els criteris d’atorgament de residència per a professionals o persones sense activitat econòmica amb altes rendes professionals o patrimonials tot creant un permís per a professionals que s’instal·lin al país per períodes inferiors a 12 mesos.
Finalment, entre les accions previstes en el pilar de les aliances pel canvi, destaca la creació d’una taxa turística, de caràcter finalista que pugui revertir sobre el mateix sector, la simplificació dels processos administratius i l’impuls de la transformació digital. També aquí s’inclou el pacte per mirar de garantir la viabilitat del sistema de pensions.

L’H23 preveu fins a 40 iniciatives legislatives
El full de ruta de l’executiu per al període 2020-2023 preveu fins a 40 iniciatives legislatives vinculades directament a les accions i projectes marcats en el document Horitzó 23 així com també la modificació de sis lleis vigents i l’elaboració de tretze lleis noves que no hi estan directament vinculades però que s’han planificat igualment de cara als diferents períodes legislatius. Així, per al segon semestre d’aquest 2020 es preveuen fins a 25 textos legislatius, tres més que en tot el 2021, quan s’han planificat 16 lleis per al primer semestre i 6 per al segon. La feina legislativa baixarà notablement el 2022, quan es preveuen 6 textos per al primer semestre i únicament dos per al segon.

Entre els textos vinculats a l’H23 destaquen els de creació de la taxa turística i la taxa sobre les emissions de CO2, la modificació de la Llei qualificada d’immigració, la Llei d’adopció del cabal de la UE, la llei de l’FMI i la modificació de la Llei de la CASS, entre d’altres.

 

 

77
accions
80
milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte