Diari digital d'Andorra Bondia
La delegació andorrana va fer de jurat al concurs Grenaches du Monde.
La delegació andorrana va fer de jurat al concurs Grenaches du Monde.

De venedors a prescriptors de vins


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: GDM

“Hem pogut posicionar Andorra a nivell gastronòmic. Fins ara no hi érem”. L’afirmació és de Josep Baeta, sommelier i distribuïdor de vins, i un dels membres de la delegació andorrana que per primera vegada va participar activament en un concurs internacional de vins, concretament el Grenaches du Monde. L’origen d’aquesta fita cal buscar-lo en les trobades de microproductors que s’havien celebrat al país. “Jo havia participat en altres concursos, com al de Brussel·les, i coneixia el Frederic Galtier. El vaig convidar perquè es dedica a aquest món i així donàvem més volada a la fira”, recorda. Posteriorment, va poder conèixer Fabriece Rieu, president del concurs Grenaches du Monde i copresident de la fira de vins Wine Paris i es va concretar la col·laboració entre el Rosselló i Andorra i la formació de la delegació andorra, que de fet ha estat entronitzada dins la Confraria Commenda Major de Roselló, la segona més antiga d’Europa i que data del 1374.
La col·laboració, assegura, “ha funcionat molt bé i volem fer moltes coses més”, però encara no les pot avançar. I és que la pandèmia ha condicionat també l’activitat d’esdeveniments com els concursos de vins. En el cas del Grenaches du Monde s’ha celebrat en 4 localitats diferents (Cebreros, a Àvila, Châteauneuf-du-Pape i Perpinyà, a França, i Ascoli Piceno, a Itàlia) per fer viatjar els vins i no els jurats. La delegació andorrana va ser present a Perpinyà.
Entre els membres de la delegació, i com a jurats tastadors, a més de Baeta, hi havia Mireia Bosch, sommelier i directora del restaurant Refugi del Llac de Pessons, Ramón Cabiscol, sommelier i responsable de restauració al Parkhotel, Pablo Pérez, sommelier i copropietari del restaurant Kökosnot, Victoria Kemerer, copropietària del restaurant Kökosnot i influencer i Óscar Garcia, distribuïdor de vins. A més, la delegació es completava amb un grup d’ambaixadors: Antonio París, maître del restaurant Refugi del Llac de Pessons, Yolanda Ayala, responsable de restauració de l’hotel Bonavida, Miguel Garcia, maître del restaurant Molí dels Fanals i Javier Ledesma, segon maître del Parkhotel.
Baeta remarca que la presència de Rieu al país va servir perquè veiessin “l’alt nivell gastronòmic que tenim. Va quedar molt sorprès”, un fet que permet començar a posicionar el Principat com a destí gastronòmic, “veient que hi ha gent molt preparada que poden ser jutges d’un concurs com aquest”. De la mateixa manera s’ha pogut fer un canvi: per primera vegada un país no productor ha pogut tenir una delegació que ha fet de tastadora. “Ara ja no som només venedors de vi, passem a ser un país prescriptor. Aquí ve gent de molts llocs del món i tenen ganes de provar coses noves i els ho podem donar. Ens dona molta força”, conclou Baeta. I exemplifica: “si algú va a la Rioja, beurà vi de la Rioja, o si va a Bordeus, provarà vi de Bordeus. Però a Andorra és diferent. Sí que tenim vi fet aquí, però no cobreix la demanda, de manera que a més de provar l’autòcton, si ve un espanyol li podem oferir vins francesos, o si ve un francès, li podem oferir vins espanyols”.

 

 

 

 

venedors
prescriptors
vi

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte