Diari digital d'Andorra Bondia
El consum d’aigua per habitant i dia se situa en 211 litres el 2015
El consum d’aigua per habitant i dia se situa en 211 litres el 2015

El consum d’aigua per habitant i dia se situa en 211 litres el 2015


Escrit per: 
M.S.

El consum d’aigua al llarg de l’any passat es va situar en 211 litres per habitant i dia –382 si es té en compte el cabal captat o les pèrdues de xarxa–, només un litre menys que la despesa d’aigua de boca del 2014, segons les dades recollides en l’Inventari i quantificació de la despesa hídrica per usos del Principat d’Andorra corresponent a l’exercici 2015 fet públic a finals de la setmana passada al portal web del departament de Medi Ambient. 
Aquesta xifra, tot i mantenir la tendència a la baixa dels darrers anys –el 2010, per exemple, se superaven els 230 litres per persona i dia–, encara queda lluny de l’objectiu, a través de les diferents campanyes i accions per conscienciar sobre un ús responsable de l’aigua, de situar el consum en 150 litres per persona i dia que va fixar el març passat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, amb motiu del Dia mundial de l’aigua.

Consum per parròquies
L’estudi també posa en relleu la dificultat per obtenir dades relatives al consum d’aigua que siguin fiables al cent per cent, ja que en moltes cal tenir en compte les pèrdues de les xarxes i també la quantificació exacta sobre a quantes persones es distribueix aigua a través d’una xarxa concreta i fins i tot la manca de dades respecte a les xarxes veïnals. De fet, les xifres detallades per parròquies donen resultats en què sovint la despesa se situa molt per sobre de la mitjana, en xarxes que són relativament petites.
Així, pel que fa a Ordino i en base a la població censada, el consum mitjà per càpita va ser de 153 litres per habitant i dia (255 litres si es comptabilitzen les pèrdues de xarxa suposades del 40%), mentre que el consum mitjà a Sant Julià de Lòria va ser de 148 litres (246 amb les pèrdues). A Encamp el consum mitjà per habitant i dia va ser l’any passat de 163 litres, una quantitat que es duplica en el cas de la xarxa del Pas de la Casa, on el consum mitjà va arribar a 320 litres. Si es té en compte les pèrdues de la xarxa els consums s’elevarien fins als 273 litres, a la xarxa d’Encamp, i fins als 534, al Pas de la Casa. D’aquesta manera, el consum global a la parròquia va ser de 202 litres per habitant i dia, 337 litres comptabilitzant les pèrdues de xarxa.
A la capital, el consum mitjà per càpita va ser l’any passat de 227 litres, xifra que, amb les pèrdues, s’eleva a 434 litres per habitant i dia, mentre que a Escaldes-Engordany el consum mitjà va ser de 258 litres, 429 tenint en compte les pèrdues de xarxa. Finalment, la Massana va registrar l’any passat un consum mitjà d’aigua per càpita de 207 litres (345 amb les pèrdues) mentre que Canillo, on és més complicat determinar un consum mitjà a causa de l’elevada existència de xarxes paral·leles veïnals i el gran nombre d’hotels, va registrar l’any passat un consum mitjà de 208 litres per habitant i dia, xifra que s’eleva fins als 617 si s’estimen les pèrdues de xarxa.
Pel que fa a la despesa d’aigua total durant el 2015, va ser de 90,15 hectòmetres cúbics, dels quals 13,2 correspondrien a consums consumptius (despesa domèstica, termalisme, industrial, agrícola i ramadera) i 76,9 a consums no consumptius (usos hidroelèctrics, l’aqüicultura i la fabricació de neu artificial), mentre que el recurs hídric disponible en el conjunt d’unitats hidrogeològiques s’ha calculat que seria de 254 hectòmetres cúbics, de manera que se n’hauria extret el 35%.

Sobreexplotacions puntuals

Tot i que en l’anàlisi anual no es constata un dèficit hídric o una extracció que indiqui que hi hauria una sobreexplotació del recurs, l’inventari i quantificació de la despesa hídrica per usos del Principat d’Andorra 2015 sí que posa de manifest que en determinades èpoques de l’any, sobretot a l’hivern, “sí que es té constància de manca recurs disponible que dóna peu a esgotar fonts, rius i torrents a fi de poder garantir consums d’aigua potable i de reg, entre d’altres”. Així, i pel que fa als cabals captats durant la temporada d’hivern, es posa de manifest que a les zones del Forn, el Madriu i el Valira d’Orient “s’està captant per sobre del recurs anual”. Aquestes mateixes zones mantenen també uns consums alts durant la primavera i l’estiu, associats a l’ús hidroelèctric, mentre que hi ha un descens a la tardor.

Andorra
consum d'aigua
despesa hídrica
xarxa d'aigua
aigua de boca
litres
habitant i dia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic