Diari digital d'Andorra Bondia
 Els docents de primària del sistema educatiu francès es van concentrar davant de la delegació durant la vaga feta l’any passat.
Els docents de primària del sistema educatiu francès es van concentrar davant de la delegació durant la vaga feta l’any passat.

Els docents francesos lamenten no tenir notícies de l’estudi dels efectius


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Els preparatius per al curs escolar 2018-2019 ja han arrencat, però l’informe de la visita que va fer la Inspecció General l’any passat per conèixer les necessitats del sistema educatiu francès al Principat encara no s’ha posat en coneixement dels docents ni de la Delegació de l’Ensenyament Francès. Això ha fet que el neguit hagi començat a créixer entre els mestres. Fonts sindicals van recordar que el curs passat ja van posar en relleu l’existència de diverses mancances, una demanda que va culminar amb una vaga que va tenir un elevat seguiment. Va ser en aquell moment quan se’ls va exposar que caldria esperar l’informe de la Inspecció General per saber si era necessari dotar de més recursos els centres de primària del país. És per aquest motiu que, arribats en aquests moments de l’any, lamenten no tenir cap mena d’informació sobre els resultats de l’estudi. “No sabem si s’ha estudiat o no ni si ningú n’ha fet alguna valoració”, van exposar.
Els docents reivindiquen que les demandes que van posar a sobre de la taula l’any passat haurien de tenir una resposta per poder organitzar el curs que ve. Així, apunten que tenint en compte que “s’està preparant la tornada a l’escola del 2018 seria interessant saber les conclusions que ha fet el ministeri [de l’Educació francès] de l’avaluació realitzada l’any passat”. Aquest posicionament ja es va traslladar recentment al delegat. Els representants sindicals li van adreçar una carta abans de les vacances de Nadal en què es recollien els efectius de què es disposa a hores d’ara i les necessitats que tenen de reforços per a substituts i formació. Les fonts sindicals consultades van declarar que “nosaltres demanem al ministeri els mitjans corresponents a les necessitats que hi ha a Andorra”, tenint en compte que al Principat hi ha una situació específica pel fet que el gruix dels alumnes no és francòfon, però també pel conveni que hi ha vigent entre els dos Estats en aquesta matèria. D’aquesta manera, i tenint en compte que la sol·licitud de personal per al curs vinent cal tramitar-la durant el primer trimestre, els sindicats ja han reivindicat que calen cinc professors més. Es tracta d’un efectiu menys del que es va reclamar fa un any, ja que l’augment d’alumnes ha crescut, però per sota del que s’esperava.

El delegat
Aquestes reivindicacions han estat traslladades al nou delegat de l’Ensenyament francès, Denis Dekerle, amb qui els sindicats diuen tenir una relació de diàleg i treball “satisfactòria”. Dekerle exposa que tampoc ha rebut cap comunicació de la inspecció general realitzada l’any passat a Andorra a hores d’ara. Tot i que accepta que seria necessari disposar d’aquest retorn, remarca que “el temps no s’ha aturat” i que això “no impedeix continuar treballant pel sistema educatiu francès en el marc del conveni amb el Govern d’Andorra”. En aquest sentit, va afirmar que actualment ja s’està preparant el curs 2018-2019 i implementant les prioritats pedagògiques fixades pel ministeri d’Educació francès. Amb tot, va assegurar que, si en aquesta tasca “se’ns aporten les conclusions de la missió, les tindrem en compte” tot i que va insistir que això no vol dir que “estiguem a l’espera per actuar”. Així, va exposar que la feina de la Inspecció General i la  del ministeri d’Educació francès són dues vies paral·leles que es creuaran “quan se’ns aportin elements” i s’indiqui quina orientació prendre.
Quant a les necessitats de professors per al curs que ve, Dekerle va assenyalar que es preveu una estabilitat en el nombre d’alumnes i, per tant, aquest no és un fet que provoqui una inquietud important. Tot i així, va apuntar que hi ha temps per analitzar la situació i va recordar que a hores d’ara encara s’està en fase de previsions i que el període d’inscripcions no començarà fins a principis de març. D’aquesta manera, i tot i que remarca que de moment no hi ha elements per donar una resposta ferma, tot apunta que de cara al curs que ve es tendirà a una estabilitat també en la plantilla de docents. Qüestionat sobre si són necessaris els cinc professors de més que demanen els sindicats, Dekerle va destacar que tenint en compte els efectius “sempre es poden millorar les coses”, malgrat que considera que no s’està en una gran dificultat. També va assegurar que es tenen en compte les especificitats de l’ensenyament francès a Andorra i va assenyalar que potser la dotació no és suficient, però no es pot dir que no existeix.

docents
francesos
estudi
efectius
notícies
Número de vots: 404
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic