Diari digital d'Andorra Bondia
Vista aèria d'Escaldes.
Vista aèria d'Escaldes.

La població oscil·larà entre els 89.775 i els 99.022 habitants el 2035


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

L’evolució de la població d’Andorra per als propers anys es caracteritzarà per un creixement en tots els escenaris de la projecció. La població passarà dels 81.836 residents estimats a 1 de gener de 2023 a un ventall que oscil·larà entre els 89.775 (escenari baix) i els 99.022 a l’1 de gener del 2035 (escenari alt), amb un escenari central de 95.379 habitants al 2035.  Això és, en els propers 12 anys la població creixerà entre un 9,7% i un 22,0%. Així ho explica el departament d'Estadística en l'informe de projeccions de població pels propers anys.
 

Aquest creixement "no serà uniforme" al conjunt del període projectat. Els diferents ritmes de creixement de la població estan relacionats amb les hipòtesis realitzades sobre  l’evolució futura de les migracions, especialment en relació als nivells i ritmes de la immigració.

 

Davallada dels menors de 15 anys
El pes de la població menor de 15 anys experimentarà una evolució percentual negativa en els tres escenaris projectats, malgrat que a l’escenari alt s’incrementarà en nombres absoluts. Les evolucions seran molt similars amb independència de l’escenari considerat: el nombre d’efectius d’aquest grup d’edat disminuirà entre un 13,9%, corresponent a l’escenari baix i un 0,4% de l’escenari central, mentre que a l’escenari alt creixerà un 12,9%. La dinàmica d’evolució d’aquest grup d’edat cal cercar-la en "l’estancament o petita recuperació de la fecunditat andorrana en un context de forta immigració que afecta a les edats centrals, grups favorables a la fecunditat", assenyala Estadística. No obstant això, el pes relatiu d’aquest grup d’edat sobre el conjunt de la població es mantindrà relativament estable en nivells entre 9,9% i l’11,8% a l’any 2035.
 

La població de 15 a 64 anys veurà créixer els seus efectius absoluts en els tres escenaris a l’horitzó 2035. Un 12,5% a l’escenari alt, un 8,9% a l’escenari central i només un 2,6% a l’escenari baix. Aquest creixement serà conseqüència, per un costat, de la progressiva arribada a aquestes edats de generacions cada cop més nombroses i, per l’altre, dels efectes de la immigració en edats laborals, exposa Estadística. Els efectius d’aquestes edats se situaran al 2035 en 60.755 persones a l’escenari baix i en 66.608 a l’alt, la qual cosa representa creixements de 1.560 i 7.413 persones, respectivament, en relació al 2023. 

Envelliment de la població
La població major de 65 anys és la que tindrà als propers anys un creixement més important en termes absoluts i relatius, ja que el nombre dels seus efectius augmentarà entre els 7.820 i 8.437 individus en el tres escenaris. En l’escenari alt, el pes dels majors de 65 anys passarà d’un 15,0% a un 20,9%. Per la seva banda, en l’escenari baix el pes se situarà al final de la projecció en un 22,4% de persones grans. L’interval del període preveu uns resultats relativament pròxims entre els tres escenaris considerats.
 

D'aquesta manera, les piràmides de població d’Andorra de 2035 i la seva comparació amb les de 2023 mostren els canvis que es produiran en la seva estructura per edats. Entre les característiques més remarcables d’aquestes piràmides, l'informe del departament d'Estadística destaca un "lleuger increment" a l’escenari alt dels efectius localitzats a la base de la piràmide produït per l’augment de la fecunditat. 
 

Estadística també subratlla "l’important" pes relatiu de la població entre 35 i 59 anys en tots els escenaris vinculat amb l’efecte acumulatiu de les immigracions de persones en edat laboral.
 

I finalment, es destaca l’increment del pes relatiu de la població d’edat avançada, "amb un clar creixement dels seus efectius en tots els escenaris, especialment entre les persones de més de 65 anys".
 

Així, el creixement es veurà acompanyat d’un envelliment relatiu de la seva estructura per edats: una menor presència d’efectius en les edats adultes centrals vinculats amb una disminució dels nivells immigratoris projectats que tornarien a nivells previs a la pandèmia. L’augment de la població es produirà, per tant, "en un context de major envelliment relatiu potenciat, en part, pels baixos nivells de fecunditat considerats en tots els escenaris", segons Estadística. 
 

"Creixement a menor ritme, envelliment creixent i manteniment d’una notable població en edat laboral seran els tres aspectes que caracteritzaran la dinàmica de la població d’Andorra en el pròxim decenni", manifesta l'informe de projeccions de població.

Els escenaris
L'escenari central repetirà entre el 2023 i el 2035 les taxes de creixement anual acumulatiu del període 2011-2023 (també un període de 12 anys) en valors similars a 12,8 per mil. L'escenari baix, "impulsat per una natalitat molt baixa i una mortalitat creixent vinculada a un envelliment estructural en un context de menor immigració", reduirà aquesta taxa de creixement al 7,8 per mil. L'escenari alt, que "conserva una immigració més pronunciada, encara que en reculada i una certa recuperació de la natalitat", s'enfilarà fins a una taxa del 16,0 per mil, 3,2 punts per sobre de la registrada entre el 2011 i el 2023, "portant la població andorrana al límit dels 100.000 habitants". 
 

En tot cas, "la població andorrana continuarà creixent significativament la propera dècada", conclou l'informe.

població
estadística
projecció

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I els serveis bàsics? Hospital etc, s’ho han analitzat abans de fer una competició per veure si arribem ala 150.000?? Molta gent i poca sostenibilitat ara per ara, no hi han habitatges asequibles i hem passat per sequera i restriccions d’aigua a Andorra!!! Si si, el país que abans era natura i muntanyes i ara es Totxolandia. La cosa no pinta gens optimista…

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte