Diari digital d'Andorra Bondia
En cas que hi hagi captures restants se sortejaran entre els 93 caçadors que han col·laborat en els censos.
En cas que hi hagi captures restants se sortejaran entre els 93 caçadors que han col·laborat en els censos.

S’autoritza la captura de 96 animals per a la setmana de la caça de l’isard


Escrit per: 
Redacció/Foto: M.T.

Durant la setmana de la caça de l’isard, que tindrà lloc del 16 al 23 de setembre, es podran capturar 96 exemplars d’aquesta espècie, un 32,8% menys que els 143 animals que es va autoritzar matar l’any passat, segons va acordar ahir la Comissió de Seguiment de la Caça, presidida per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en una reunió.
El nombre total de captures representa que es podrà caçar un isard per cada colla de sis caçadors, ja que s’hi han inscrit un total de 537 caçadors. Des de l’executiu es va recordar que el nombre d’exemplars autoritzats per caçar té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i en els vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 665. A més, s’estableix també considerant l’índex de creixement, que ha estat d’un 17,14%, i l’índex de captura, del 14,57%.
El nombre d’isards comptabilitzats durant aquest 2018 mostra una disminució respecte al 2017 atribuïda a les condicions climatològiques de la primavera, que han permès una abundància d’aliments disponible en tots els hàbitats, i, per tant, a aquests animals no els ha calgut desplaçar-se tant a les zones on poden ser observats i censats. Cal també tenir en compte que el 2017 va ser un any en què es va produir un pic excepcional en la població d’isards, ja que cabrades transfrontereres es van poder comptar dins del territori andorrà. La xifra del 2018 és molt similar a la dels anys compresos entre el 2013 i el 2016. En aquest sentit, els representants ministerials van agrair especialment la important participació dels caçadors en els recomptes.
D’altra banda, des del setembre del 2017 s’han analitzat 80 mostres de melsa procedents de 78 captures dins del territori andorrà i de dos animals recuperats morts, que indiquen que cinc isards del total de 80 eren portadors de pestivirus. A més, s’ha fet el seguiment de l’índex de fertilitat global, que s’ha situat en 0,70, i de l’índex de creixement, que és del 18%,  i, així mateix, es pot concloure que la prevalença de la malaltia es manté estable, amb una incidència mínima dins la població actual d’isards del país. 
Les dates previstes per constituir les colles de caça de l’isard, mitjançant el web e-tramits.ad, són del 27 d’agost al 5 de setembre, ambdós inclosos, i cada colla haurà de ser de sis caçadors com a mínim.
Les captures previstes es repartiran de manera que n’hi hagi una per a cadascuna de les colles que es creïn i, en cas que hi hagi captures restants, es farà el sorteig, el 10 de setembre, entre els 93 caçadors que han col·laborat en els censos i que van aportar la mostra orgànica en el pla de caça anterior. Les anelles de captura es podran recollir del 12 al 14 de setembre al servei de Tràmits del Govern. En la reunió de la comissió també es  va acordar la creació d’un punt de control cèntric amb l’objectiu de facilitar al caçador el control de la peça capturada, i mantenir l’obligació de comunicar la captura als banders.

Vedat d’Enclar
Pel que fa al vedat de caça d’Enclar, aquest any s’han comptat 315 exemplars, 83 més que el 2017. La Comissió de seguiment va aprovar el pla de caça del vedat d’Enclar, amb un total de 39 captures selectives i una de trofeu mascle, que representa un índex de captura del 12,7%, amb la finalitat de millorar la qualitat de la cabana d’isards del vedat i dels futurs trofeus.

captura
s'autoritza
96
isard
caça
setmana
animals
setmana de la caça de l'isard
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic