Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza.
La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza.

Toc d'alerta de l'Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans per la situació de la presidenta d'Stop Violències


Escrit per: 
Redacció/Foto: BonDia

L'Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans, una aliança de la Federació INternacional de Drets HUmans (FIDH) i l'Organització Mundial contra la Tortura (OMCT), ha mostrat la seva preocupació per la situació amb què es troba la presidenta d'Stop Violències, Vanessa Cortés, i considera que cal una actuació urgent.

Així, l'organisme explica que ha estat informat per "fonts fidedignes" sobre "les amenaces i assetjaments judicials" contra Mendoza, i assegura que la presidenta d'Stop Violències ha estat objecte en els últims mesos d'assetjament i amenaces judicials per la seva activitat com a defensora dels drets de la dona i més particularment per la seva posició a favor de la despenalització de l'avortament, il·legal en tota circumstància al Principat d'Andorra.

L'Observatori posa de manifest que el 30 de setembre passat Joan Forner Rovira, encarregat de Negocis interí de el Principat d'Andorra davant l'Oficina de Nacions Unides a Ginebra, va confirmar durant la 45a sessió de Consell de Drets Humans que s'estava realitzant una investigació oberta en contra de Mendoza en relació amb les declaracions que va fer durant una assemblea pública celebrada el 8 d'octubre de 2019. No obstant això, l'Observatori afirma que els advocats de Mendoza "encara no han rebut cap notificació formal d'aquesta investigació".

En aquest sentit, es recorda que prèviament, el 28 d'octubre de 2019, el Govern d'Andorra va interposar una primera demanda penal contra Mendoza davant del Ministeri Públic després de deues actuacions d'aquesta: una declaració pública realitzada sobre un documental televisat i la presentació d'un informe paral·lel a l'Comitè de Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) el 19 d'octubre de 2019, en el context de la revisió d'Andorra davant l'organisme de l'ONU. I precisa que els seus advocats no van ser notificats formalment de la demanda fins al 16 de setembre passat. Mendoza ha estat acusada de "difamació amb publicitat" contra el Govern (article 172 de el Codi Penal d'Andorra), "difamació contra els coprínceps" (article 320 de la mateixa codi) i "delictes contra les institucions" (article 325 de la mateixa codi) i enfronta fins a quatre anys de presó.

Així mateix, l'Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans, assegura que a més, Stop Violències i Mendoza "són víctimes d'una campanya de desprestigi del Govern d'Andorra duta a terme tant en els mitjans de comunicació com a nivell de Nacions Unides, dirigida a soscavar la credibilitat del seu treball, per tal de dissuadir les dones de contactar l'associació, i fent innecessari el seu treball". En aquest sentit, s'afirma que Mendoza "rep regularment trucades telefòniques sense que ningú respongui de l'altre costat" i que "ha experimentat la manipulació remota del seu ordinador personal". També s'apunta que "és seguida amb regularitat per automòbils i que la policia la deté a l'atzar a Andorra", fets que comporten que la presidenta d'Stop Violències temi "pel seu benestar, integritat física i la manca de garanties en el marc de les investigacions penals i processos en curs".

L'Observatori recorda que la seva situació ha estat monitoritzada des de l'any passat pel secretari general de Nacions Unides, que va esmentar el cas en el seu informe 2020 a Consell de Drets Humans de Cooperació amb Nacions Unides, els seus representants i mecanismes en matèria de drets humans. 

Per tot plegat, l'Observatori expressa la seva "major preocupació" per l'"assetjament i amenaces judicials" contra Menddoza, que afirma, "semblen tenir com a únic objectiu sancionar-la per les seves legítimes activitats en matèria de drets humans, en particular en relació amb la defensa dels drets de les dones i l'exercici de la seva llibertat d'expressió". I per aquests mootius, insta les autoritats andorranes a "respectar el lliure exercici dels drets humans bàsics de llibertat d'expressió i associació de Mendoza, així com les activitats legítimes de la seva associació Stop Violències, per garantir en tot cas la seva integritat física i benestar psicològic", i que "es posi fi a qualsevol acte d'assetjament, fins i tot a nivell judicial".

toc
d'alerta
l'Observatori per a la Protecció dels Defensors dels Drets Humans
situació
presidenta
d'Stop Violències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte