Diari digital d'Andorra Bondia

Una exposició per disminuir l’impacte de les pistes d’esquí


Escrit per: 
M. S. C.

Les instal·lacions del telecabina de Canillo acullen una exposició encaminada a educar en el respecte pel medi ambient. Es tracta d’una mostra que Grandvalira-Ensisa va rebre conjuntament amb el primer premi Eco-Damage, que se li va concedir a Grenoble (França) per les accions destinades a limitar l’impacte ecològic en el trepig de pistes.

Al llarg d’un seguit de plafons, es dóna un conjunt de recomanacions als visitants encaminades a amortir les conseqüències que té l’activitat en l’entorn. L’exposició es completa amb la mostra Fred i calent, organitzada per Andorra Sostenible.
El director de qualitat i medi ambient de l’estació, Ton Naudi, ha indicat que durant l’hivern les pistes reben un volum important de gent i molts visitants no són conscients del que representa tirar una ampolla o una burilla des del telecadira. De fet, hi ha estimacions que indiquen que sota un aparell de 10 pilones es pot arribar a acumular 30.000 burilles per temporada.
Un altre problema que tenen les pistes és la presència de quads, motos de trial o cotxes 4x4, que malmeten el terreny. Naudi ha recordat que a l’estranger la reglamentació de la circulació d’aquests vehicles per la muntanya és molt estricta, un fet que no es produeix al Principat. Això fa que ciutadans dels països veïns es desplacin a Andorra. L’exposició també explica el perjudici que pot suposar una estació d’esquí per a la fauna.
Davant d’aquesta situació, des de Grandvalira-Ensisa es treballa per educar el client. De cara a la propera temporada, es col·locarà a les pilones de les instal·lacions uns pòsters que informaran del temps que tarden a degradar-se els residus que llencem a terra. De fet, Naudi ha indicat que les enquestes que fa l’estació entre els clients donen una puntuació alta a la qüestió mediambiental.
Grandvalira-Ensisa va rebre el primer premi del trofeu Eco-damage gràcies a les mesures que pren a l’hora de trepitjar la neu. Les màquines van equipades amb GPS per saber quins treballs ja s’han fet i els que encara estan pendents. Això permet guanyar temps i reduir despeses en gasoil. Tampoc es deixen mai les trepitjaneus en ralentí i funcionen amb olis biodegradables. Així, en el cas que es produeixi una fuga l’impacte és més baix. En tot cas, a l’estiu es fa unes analítiques per conèixer l’efecte dels olis en la terra i les plantes, que fins ara estan dintre els barems. A més, les màquines van equipades amb materials d’absorció, per recuperar els olis en cas de vessament. Finalment, també es controla els residus que es produeixen al garatge.
La responsable d’Andorra Sostenible, Anna Viaplana, ha celebrat aquestes actuacions i la iniciativa de fer una exposició, ja que afavoreix la divulgació d’actituds responsables envers el medi ambient.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte