Diari digital d'Andorra Bondia
Durant el judici d’ahir, les dues sòcies van coincidir que hi havia hagut un abús de confiança per part de la processada.
Durant el judici d’ahir, les dues sòcies van coincidir que hi havia hagut un abús de confiança per part de la processada.

Una agent immobiliària s’enfronta a presó per apropiació indeguda


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Una agent immobiliària s’enfronta a 28 mesos de presó, part condicional, perquè està processada per un delicte major continuat d’apropiació indeguda. El fiscal considera provat que es va apropiar il·lícitament de més de 86.000 euros que eren de la immobiliària que ella i dues sòcies més havien creat el maig del 2010. A més, també la culpa d’haver-se apropiat de 12.250 euros d’un client d’aquesta immobiliària, que els hi va lliurar perquè comprés mobles per a un pisos de lloguer, i ni es van comprar els mobles ni es van retornar els diners. L’acusació particular, que representa les dues sòcies de la immobiliària, reclama la mateixa pena i precisa que la part ferma sigui d’un any, com a mínim, i l’import com a indemnització de responsabilitat civil l’ascendeix a 103.000 euros, per uns resultats d’una auditoria dels comptes que consten en el sumari. 
La processada i dues altres dones van crear una societat civil particular dedicada a negocis d’immobiliària, el maig del 2010. Va ser el febrer del 2011 quan les dues sòcies van detectar anomalies i van denunciar la tercera. Les denunciants, que van declarar ahir com a testimonis afectades, van coincidir totes dues que hi va haver un abús de confiança amb les tasques que la processada, segons elles, s’havia adjudicat, que eren ingressar els diners i portar la comptabilitat. Ambdues  van manifestar que no controlaven el compte bancari perquè confiaven plenament en l’acusada. “Ella havia entrat a formar part de les nostres vides”, va dir una,  i per això no van desconfiar d’ella fins que un client les  va alertar que faltava un pagament. Al judici, hi va intervenir també un dels autors de l’auditoria que es va fer dels comptes de la societat, posterior a la denúncia realitzada. De l’auditoria, se’n desprenen aquests moviments de reintegraments fets per l’acusada i que sumen els 86.000 euros de què l’acusa el fiscal. Segons l’acusació particular, també s’hauria apropiat d’uns altres dos xecs a nom  d’unes altres dues persones i, per això, li reclama la responsabilitat civil de 103.000 euros. 

“Caixa B”
La processada va negar ahir totes les acusacions formulades. La seva argumentació es basa que la immobiliària no tenia cap tipus de comptabilitat i tenia una “caixa B”, de la qual es treien els diners del banc i després es repartien entre les tres. Va ser ella que va demanar que la comptabilitat la portés un agent comptable extern d’Encamp amb qui havia contactat. Fet que també van confirmar les dues sòcies de la immobiliària. 
La processada diu que els beneficis es repartien en sobres i alguns consten en el sumari. Les dues sòcies van negar aquesta afirmació, ja que, segons elles, havien arribat a un pacte que durant el primer any no repartirien beneficis. Una qüestió que l’advocada de la defensa va criticar perquè durant tot el sumari no s’havia fet esment d’aquest pacte. 
També va participar en aquest judici la propietària d’una altra immobiliària que havia tingut problemes amb  dos cobraments (un de 27.000 euros i un altre de 4.660) amb la processada, però va dir que després va ser ella qui els hi va ingressar. 
La defensa de la processada va considerar increïble que s’hagués arribat a un pacte en un negoci que, durant aquells anys, sí que devia tenir beneficis, va criticar que l’auditoria es basi en una comptabilitat posterior als fets i va al·legar que no hi ha proves que confirmin que, malgrat que els moviments bancaris siguin a nom de l’acusada, fos ella qui es quedés els diners, ja que hi havia la suposada “caixa B”. 
Per tot això, va reclamar la lliure absolució de la seva defensada que, cal dir, va marxar del Principat pel que, segons ella, era una “caça de bruixes” en contra seva, i ara viu a Àvila, des d’on es va desplaçar ahir per estar present a la vista.

Denegada la llibertat provisional a l’acusat d’homicidi a la benzinera

El Tribunal Superior va desestimar el recurs presentat per la defensa de l’home andorrà acusat d’homicidi a la benzinera de Santa Coloma, i que va interposar la setmana passada per reclamar que es canviés la presó preventiva que ara compleix per la llibertat provisional. El Superior, però, va confirmar la sentència dictada el 4 de gener passat en què es preveu aquesta privació de llibertat. 
Des de juny de l’any passat, aquest home està en presó preventiva i processat per un delicte d’homicidi en grau de temptativa o per un de lesions amb arma. Segons la defensa, encara no queda clar quin és el delicte que se li imputa i, per això i perquè considera que no hi ha risc de fugida, reclama al tribunal que li sigui concedida la llibertat provisional o subsidiàriament un arrest domiciliari amb control monitoritzat. 
Els fets van passar el 31 de maig passat, quan el processat, amb unes tisores, va punxar un altre home i li va causar lesions greus, després que tots dos haguessin discutit a la benzinera per la compra-venda d’un vehicle.  
Per reclamar la llibertat provisional i negar el risc de fugida, la defensa va explicar ahir que el processat ve d’una família andorrana, que no té ingressos i que depèn dels seus pares, i que anteriorment ja se’l va condemnar a Espanya per un delicte contra la salut pública i també de contraban, i que ell mateix va sol·licitar el trasllat a Andorra.

Rebaixa de mig any de pena a un home per entrar droga

El Tribunal Superior va rebaixar ahir la pena de dos anys ferms de presó a divuit mesos a un home condemnat per un delicte major d’introducció de cocaïna i una multa de 1.000 euros. Amb aquesta decisió, el Superior va revocar parcialment la sentència del Tribunal de Corts, que el va condemnar a dos anys de presó ferma. 
Els fets pels quals va ser condemnat van passar el 20 de juny de l’any passat, quan l’individu pujava de la Seu d’Urgell cap a Andorra. A la frontera del riu Runer, el va controlar la policia i, amb l’ajuda d’un gos ensinistrat en la detecció de productes estupefaents, va localitzar a la part de darrere de la ràdio una pedra de cocaïna. Tal com va explicar el mateix processat, un tal Joan de la Seu l’hi va fiar, però ell li havia de pagar 1.600 euros pels 40 grams. L’objectiu era que, en lloc de vendre la droga a 40 euros el gram, ho fes a 60 euros, per guanyar-ne  2.400 i obtenir un benefici de 800 euros. Aquests diners, però, segons ell, els hauria destinat a pagar l’entrada d’un pis per poder-s’hi estar amb el seu fill i tenir el seu espai, ja que actualment vivia amb els pares. Abans, havia demanat diners i ningú n’hi havia deixat. 

Tribunal Superior
sentències
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic