Diari digital d'Andorra Bondia
El centre de la Margineda del col·legi espanyol María Moliner.
El centre de la Margineda del col·legi espanyol María Moliner.

Denunciat el director del María Moliner per vulnerar drets sindicals


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El sindicat Comissions Obreres (CCOO) va presentar ahir dues denúncies davant de la fiscalia general de l’Estat i la ministra d’Educació espanyola contra el director del col·legi María Moliner, Javier Alfaya, per “gravíssimes irregularitats”. El text de les denúncies, signat per Julio Serrano en representació de la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres, assenyala que Alfaya hauria comès quatre faltes molt greus que suposarien una vulneració de la llibertat sindical i prevaricació.

Segons recull la demanda, el director del María Moliner va segrestar propaganda electoral d’aquest sindicat, que se li va enviar perquè la difongués entre els treballadors tal com va fer amb la resta d’organitzacions. Així, en les eleccions sindicals de tots els treballadors a l’exterior que van tenir lloc el 19 de juny passat, Alfaya no hauria traslladat part de la documentació de CCOO mentre que, per contra, sí que hauria fet arribar la propaganda de CSIF, UGT i Anpe (la resta d’organitzacions que participaven en els comicis). A més, Comissions Obreres denuncia que el director del centre va negar als treballadors el permís per acudir a votar a aquestes eleccions tal com marca la normativa. Des del sindicat lamenten que a tot el món excepte a Andorra, els directors dels col·legis espanyols van articular hores de treball per poder participar en els comicis. Això, destaca, vulnera el dret a la llibertat sindical dels seus afiliats. És per aquest motiu que en l’acta de tancament de l’escrutini, Comissions Obreres va fer esment d’aquestes anomalies.
A banda, el sindicat també denuncia l’assetjament al qual ha estat sotmesa una afiliada, que ha estat elegida delegada de CCOO a la junta de personal les darreres eleccions. Segons assenyala l’organització, Alfaya ha fet públic entre alguns dels companys i mares i pares d’alumnes un informe d’aquesta mestra en el qual es valora negativament la seva funció docent així com les al·legacions que l’afiliada hi va presentar. En aquest cas, CCOO posa en relleu que el director del centre va divulgar un informe al qual no havia d’haver tingut accés (ell no forma part de la comissió de valoració de l’avaluació) així com les al·legacions de la docent, que són secretes. També amb relació a aquesta mateixa professional, Alfaya ha comunicat a alguns professors del centre que la faria fora perquè tenia clar que l’avaluació, que també és secreta, era negativa.
En la denúncia, el sindicat també recorda que el director del María Moliner ja va ser imputat pel jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Melilla per presumpta comissió de delictes de prevaricació perpetrats durant les eleccions generals espanyoles del 2008, quan ocupava el càrrec de sotsdirector general de Polítiques Actives de Treball del Sector Públic de Treball Estatal, proposat pel PSOE. 
Davant de tot plegat, CCOO entén que Alfaya ha comès infraccions com són actuacions discriminatòries, l’adopció d’acords “manifestament” il·legals, l’obstaculització a l’exercici de les llibertats públiques i drets sindicals, i la violació de la neutralitat o independència polítiques utilitzant les facultats atribuïdes per influir en processos electorals de qualsevol naturalesa o àmbit. Per això, amb la denúncia a la ministra d’Educació es demana la investigació dels fets i l’adopció de mesures cautelars immediates amb la incoació d’un expedient disciplinari contra Alfaya. Quant a la denúncia davant de la fiscalia, el sindicat sol·licita que s’ordeni la pràctica de diligències d’investigació oportunes i adequades a la naturalesa dels possibles delictes, la seva gravetat i la possible alarma social creada i que, si és el cas, impulsi les accions penals oportunes contra Alfaya i totes les altres persones que poguessin ser responsables d’activitats delictives.
Des del sindicat es va indicar que també s’ha fet un informe negatiu a dues interines que estan de baixa laboral, fet que les elimina de les llistes a l’exterior durant tres anys.

denunciat
director
maria moliner
vulnerar
drets sindicals
Comentaris: 1

Comentaris

Comisiones obreras ja dona pel Sac a andorra sense ser-hi. Agafeu-vos

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic