Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de l’expert proposat per la CASS, José Antonio Herce, ahir a la comissió d’estudi de les pensions.
Un moment de la compareixença de l’expert proposat per la CASS, José Antonio Herce, ahir a la comissió d’estudi de les pensions.

L’expert de la CASS proposa apujar quatre punts la cotització per vellesa


Escrit per: 
M. S. / Foto: A. S.

“A més cotitzacions, millors pensions”. Així ho creu si més no el doctor en Economia i soci fundador de Loris, José Antonio Herce, que en la seva segona compareixença davant la Comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va plantejar  apujar fins a 4 punts la cotització a la branca de jubilació.

Herce, l’expert designat per la CASS i que assessora també la parapública en aquesta qüestió, va proposar que aquests 4 punts es traspassessin de la cotització de la branca general, que passaria per tant dels 10 punts actuals a 6, i que el menyscapte resultant s’assumís a través del pressupost general, és a dir, via impostos. I és que per l’economista, que va apuntar que aquest increment de les cotitzacions hauria de ser progressiu i es va mostrar partidari de mantenir l’actual distribució de la càrrega amb un terç per als assalariats i dos terços per als empresaris, la reforma del sistema de pensions que es tiri endavant, sigui la que sigui finalment, hauria d’anar acompanyada també d’altres reformes estructurals, com ara una reforma fiscal, una laboral i de la productivitat.

L’economista, que va incidir en les debilitats del sistema actual ja apuntades en la compareixença del juliol i en la necessitat de “racionalitzar” alguns aspectes, va plantejar fins a 14 mesures per mirar de garantir la sostenibilitat del sistema en funció de quatre eixos com són l’adquisició del dret a percebre una pensió, la decisió de jubilació, el càlcul de la prestació i la previsió social complementària. Unes mesures, va precisar, que “no són per sempre” però sí que “tracen un camí a mitjà termini que caldrà revisar”. Així mateix, Herce, va deixar clar que aquest conjunt de mesures és el que ell proposarà al consell d’administració de la CASS i que serà aquest qui valorarà quines d’elles, o totes si és el cas, acaba proposant a la comissió.

Al marge de l’increment de les cotitzacions de jubilació, l’expert proposat per la CASS va plantejar també la necessitat de definir un sistema d’homologació de carreres de cotització per a treballadors ocasionals, la introducció de bases de cotització mínimes i màximes així com la substitució de l’actual sistema de punts per la creació de comptes individualitzats de cotització on el cotitzant pugui veure acreditat el contravalor en euros de les cotitzacions mensuals i no punts de jubilació.

Així mateix, tal com va avançar al juliol, Herce va apostar també per endarrerir l’edat de jubilació fins als 67 anys, establir en 63 anys l’edat per poder-se jubilar anticipadament i donar plena llibertat per jubilar-se més enllà de l’edat legal establerta donant fins i tot l’opció de millorar la pensió.

A la vegada, l’expert, partidari de mantenir els 15 anys de carència i endurir les opcions de capitals per als que tinguin una carrera de cotització menor, va apostar per preservar la fórmula d’aportació definida però ajustant-la a l’esperança de vida després de l’edat legal de jubilació i va plantejar l’opció d’amortitzar tots els sistemes de complements en la línia de crear un únic “complement de renda mínima”.

Herce va incidir també en la necessitat de lligar la revalorització de les pensions a la inflació per evitar pèrdues de poder adquisitiu i en la compatibilitat plena de les pensions amb ingressos laborals. També va proposar la creació de plans d’empresa d’adscripció per defecte, amb una proposta inicial d’aportació d’un 1% tant per part del treballador com de l’empresa i una bonificació del 0,5% de l’Estat per incentivar-los, i que s’estimulin fiscalment els plans de pensions personals.

Al final de la compareixença, el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font, no va voler assegurar que les mesures plantejades per Herce siguin finalment les que es proposin des de la parapública, tot i que sí són “el pal del paller sobre el qual el consell d’administració treballarà”. En aquest sentit, i malgrat admetre que en algun aspecte “segurament diferirà una mica”, Font va remarcar que li “estranyaria que fos una proposta diferent”.

Primera fase acabada
Amb les dues comparei-xences d’ahir, la Comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació enllesteix la primera fase dels treballs. Bé, la setmana que ve hi haurà una nova reunió, aquesta només amb la participació dels consellers generals, per tal de validar els resums executius de les diferents compareixences i el dictamen d’aquests que s’elevarà al ple de la cambra parlamentària a principis d’octubre. Des-prés es donarà ja el tret de sortida a la segona fase, on s’abordaran i es discutirà sobre mesures concretes per garantir el sistema de pensions, un treball que es vol tenir enllestit el mes de desembre.

expert
cotització
vellesa
quatre
punts
cass

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Jo proposo començar a revisar baixes del cuento i metges que et donen baixa quan se't trenca una ungla! Igual així frenen també una mica la despesa! El control porta coses positives. I al punt on estem ara, només que es controli una mica farem miracles!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte