Diari digital d'Andorra Bondia
Presentació de les monedes commemoratives del 25è aniversari de la Constitució: de 50 euros, de cinc euros i de dos euros.
Presentació de les monedes commemoratives del 25è aniversari de la Constitució: de 50 euros, de cinc euros i de dos euros.

El Govern emet dues monedes commemoratives, d’or i d’argent


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

Les emissions d’una moneda de 50 euros d’or i una de cinc euros de plata que commemoren el 25è aniversari de la Constitució són les principals novetats de la primera tanda de monedes commemoratives d’enguany. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va presentar ahir les emissions que des d’avui poden ser adquirides pels professionals de la numismàtica del país i de l’estranger,  que seran qui les comercialitzaran. Així doncs, “no serà possible adquirir-les a Govern”, va remarcar. 
La moneda commemorativa de cinc euros és d’argent, se n’ha fet un tiratge de 1.000 peces i es vendrà a un preu de 60 euros més IGI. La moneda de 50 euros és d’or, se n’ha fet un tiratge de 3.000 peces i es vendrà a un preu de 450 euros més IGI. Els motius que apareixen en aquestes dues monedes són “simbòlics”, ha manifestat el ministre. En una de les cares, hi ha l’escut d’Andorra i una figura femenina que simbolitza el poble andorrà, una branca de roure que evoca estabilitat i una altra d’olivera que simbolitza la llibertat, la convivència i la pau. A l’altra cara de les monedes, hi ha dues mans que evoquen l’acte de signatura de la Constitució i el lema de l’estat Virtus, Unita, Fortior. 
Pel que fa a la ja anunciada emissió de la moneda commemorativa de dos euros, de coure i níquel, d’ús corrent, se n’han fet 75.000 peces i es vendrà a un preu d’11’96 euros més IGI. El disseny d’aquesta peça inclou el Monument als homes i a les dones d’Andorra, d’Emili Armengol, situat a la plaça del Consell General i la silueta del mapa d’Andorra amb el lema de l’Estat. Per establir els preus d’aquestes monedes es tenen en compte diversos factors, com ara el valor del metall en el mercat i el valor que tenen aquest tipus de monedes en altres països similars. A aquests preus de sortida per als professionals s’haurà d’afegir després el marge de guany que en vulguin treure les empreses de numismàtica, va fer notar el ministre. 
Cinca també va anunciar que al segon semestre d’aquest  any hi haurà una nova emissió de monedes.  Es faran amb motiu del 70è aniversari de la Declaració dels drets humans, però encara no se sap com serà el disseny. Quant als anomenats paquets de presentació especial, que contenen les vuit monedes d’euro, se’n farà un tiratge de 20.000 peces; i de les de dos  euros d’ús corrent, 75.000 unitats. Quant als països als quals es venen les emissions, el ministre va explicar que sobretot als del centre d’Europa –Alemanya, Bèlgica i Holanda– i també a Espanya, França i Andorra. També va assegurar que el Govern “posa els filtres suficients per garantir que les empreses que compren no ho facin per especular”.
Jordi Cinca va aprofitar l’ocasió per presentar el balanç de les emissions de monedes commemoratives des que es van començar a realitzar. Les del primer any, el 2014, s’han venut per part del Govern totes, tant les de presentació com les de dos euros. Pel que fa a les de 2015, no queda estoc de les de dos euros, en canvi, encara en queden més 1.000 dels estotjos de presentació especial,  que inclouen els vuit valors. De les emissions del 2016 i el 2017 queden força peces en estoc.  Cinca va fer una valoració molt positiva de “l’aterratge dels euros andorrans en el món del col·lecionisme”. 

commemoratives
emet
dues
monedes
d'or
d'argent
euros
Comentaris: 1

Comentaris

5€ en plata por 60€ y 50€ en oro por 450€, Olé!!! y si el negocio falla seguimos subiendo precios de pàrquings.... Cada vez "el robo institucionalizado" al prójimo es más descarado(algunos le llaman negocio); como todos somos tontos verdad?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic