Diari digital d'Andorra Bondia
Maria Ubach reemplaçarà Gilbert Saboya al capdavant d’Afers Exteriors
Maria Ubach reemplaçarà Gilbert Saboya al capdavant d’Afers Exteriors

Maria Ubach reemplaçarà Gilbert Saboya al capdavant d’Afers Exteriors


Escrit per: 
M.S.C. /Foto: M.T.

L’ambaixadora a Brussel·les i cap de la delegació andorrana en la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), Maria Ubach, assumirà el ministeri d’Afers Exteriors després que l’actual titular d’aquesta cartera, Gilbert Saboya, anunciés la voluntat de deixar el càrrec. Saboya, però, no abandonarà el gabinet ministerial tal com s’havia anunciat i passarà a assumir el ministeri d’Economia i Innovació, de nova creació. En aquesta tasca comptarà amb el suport de Neus Soriano, secretària d’Estat de Turisme i Comerç, i Josep Maria Missé, secretari d’Estat de Diversificació Econòmica. Aquest canvi es farà efectiu a partir del 15 de juliol, segons va anunciar ahir el cap de Govern, Antoni Martí.
La creació de la nova cartera va ser justificada per Martí amb l’argument que és el “moment de fer confluir en un sol ministeri les polítiques a favor de les empreses i els sectors productius amb les polítiques d’innovació i diversificació”, ja que unes van estretament lligades a les altres. A més va afegir que s’acompleix la demanda dels sectors econòmics, que a inici del mandat van exposar la necessitat de tenir un ministeri d’Economia. Així mateix va acceptar que “al Govern li hauria agradat que la diversificació econòmica es veiés de forma més palpable” amb projectes significatius. Sobre aquesta qüestió es va referir a l’Institut Marquès i va recordar que “primer cal que hi hagi un marc legal”.
Quant al ministeri d’Afers Exteriors, Martí va explicar que Maria Ubach continuarà sent la cap de la delegació andorrana en la negociació amb la UE, un “senyal inequívoc d’avançar en el procés i fer-ho des del primer nivell polític”. De fet, el cap de Govern va destacar que trobar un relleu per a Saboya “requeria algú que conegués el dossier en curs i l’estat de les negociacions” i considera que “no hi ha persona més adequada” que Ubach. En aquest sentit va explicar que, tot i que han sonat molts noms per encapçalar el ministeri, “la primera i única opció va ser Maria Ubach”, ja que el dossier més important és l’acord d’associació. D’ella va dir que és una professional de la diplomàcia i que no és militant de Demòcrates per Andorra.
Martí va explicar que el relleu es farà en un moment en què haurà finalitzat el període de sessions al Consell General i també la negociació sobre la lliure circulació de mercaderies. Així, aquestes negociacions seran assumides per Saboya i la següent fase, que se centrarà en la lliure circulació de serveis, ja serà liderada per Ubach, i es garantirà d’aquesta manera una “transició ordenada”.  
En la compareixença d’ahir, el cap de Govern va anunciar que les negociacions sobre les franquícies duaneres per als viatgers “van bé” i va reiterar que la voluntat de l’executiu és mantenir-les i tenir una solució “de present i de futur” per al sector tabaquer, així com ampliar les oportunitats per als productes englobats en els articles de l’1 al 23 de l’Acord Duaner.
En concret, Martí va exposar que al juny es traslladaran a Brussel·les les propostes sobre el futur del tabac. Abans, però, parlarà amb el sector. “No hi haurà cap proposta que no estigui consensuada amb els colliters i els fabricants”, va dir. A més va recordar que la sensibilitat és conservar les franquícies per als viatgers.
Per altra banda, el cap de Govern va tornar a convidar Liberals d’Andorra a participar en la negociació. Així va declarar que aquest procés engegat amb la UE no conclourà aquesta legislatura i que cal fer-hi participar la societat civil perquè quan hi hagi eleccions hi hagi un “tarannà positiu”. 

Martí i Mateu s’acomiadaran d’Hollande en una visita a París el 25 d’abril vinent

El cap de Govern, Antoni Martí, es desplaçarà a París el 25 d’abril acompanyat del síndic general, Vicenç Mateu, per acomiadar-se del copríncep francès, François Hollande. La visita tindrà lloc dos dies després de la primera volta de les eleccions presidencials franceses, a les quals l’actual president de la República i copríncep va decidir no presentar-se. Durant la trobada, Martí, Mateu i Hollande tindran l’oportunitat de repassar diverses qüestions de l’actualitat social, política i econòmica del Principat i els avenços que s’han produït al llarg dels darrers cinc anys del mandat d’Hollande com a copríncep.

La trobada prevista per a dimarts que ve al matí tindrà lloc al palau de l’Elisi. A la reunió també hi assistirà l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez. 
Martí va explicar que la visita a Hollande és de caràcter institucional però que és de les que farà “més a gust” perquè només ha d’expressar-li gratitud. En aquest sentit, el cap de Govern va afirmar que l’encara president de França i copríncep d’Andorra ha estat sempre al costat del Principat, des de la discreció. “És una persona que s’ha portat tan bé amb Andorra que és un honor”, va remarcar. 
El cap de Govern també va indicar que hi haurà un canvi d’actors al capdavant del país veí del nord i que per això serà fonamental el paper de Maria Ubach, que és una gran coneixedora de l’entorn de la Unió Europea.

Maria Ubach
Afers Exteriors
Gilbert Saboya
ministeri
Antoni Martí

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte