Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l’edifici central de FEDA.
Vista de l’edifici central de FEDA.

S’encareix la tarifa elèctrica i la factura s’apujarà uns 0,50 euros


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

Les tarifes elèctriques del 2020  patiran un “augment moderat” que comportarà un increment sobre el client mitjà domèstic de l’1,7%, gràcies a la repartició de l’augment per trams que s’aplicarà per afavorir els consums més moderats. Així ho va anunciar ahir el ministre portaveu, Eric Jover en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que va concretar que la factura mensual de la majoria d’usuaris domèstics s’encarirà al voltant d’uns 50 cèntims d’euro. Pel que fa a les tarifes professionals, l’augment mitjà és també de l’1,7%.

Des de l’executiu es va concretar que les tarifes fixades són les proposades per FEDA i tenen com a objectiu mantenir la competitivitat respecte als països veïns, repercutir de manera justa els preus de cost de la producció i importació de l’electricitat, fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i possibilitar el manteniment i explotació de la xarxa elèctrica.
Jover va remarcar que per tal d’afavorir les persones amb dificultats econòmiques, s’ha previst que el client no hagi de pagar el preu del terme de potència. Fins ara, va recordar, aquesta tarifa estava limitada als clients amb potències contractades de fins a 3,3 kW, però segons el ministre, “potser les famílies amb necessitats tenen habitatges amb menys aïllament i poden necessitar un complement de calefacció elèctrica o no tenen electrodomèstics que siguin els que permeten més estalvi”. Així, en la modificació aprovada s’augmenta el màxim de potència contractada fins als 8,8 kW, que es considera un límit suficient per poder fer front a un sistema de calefacció elèctrica.
Un altre dels canvis aprovats és l’eliminació del concepte de mínims per als clients que facin autoconsum amb producció d’energia renovable. Amb aquesta acció es vol eliminar un concepte que podria haver suposat un perjudici per a les persones que vulguin consumir l’energia que produeixen i, així, afavorir l’autoconsum i alhora la producció d’energia renovable.

Aprovat el reglament per a la segona opinió mèdica
El consell de ministres va aprovar, a proposta del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, el Reglament de l’exercici del dret a obtenir una segona opinió mèdica dins la via preferent. La segona opinió mèdica inclou els actes mèdics, les exploracions, proves complementàries i fàrmacs que derivin d’una visita realitzada per un metge especialista amb la finalitat de contrastar un primer diagnòstic d’un altre metge especialista. Per tal d’obtenir una segona opinió i que es consideri via preferent, és necessari que faci aquesta derivació el metge referent, un metge especialista d’Andorra o que se sol·liciti directament a la CASS. D’altra banda, també s’ha previst una segona opinió complementària que ha d’autoritzar la CASS en algunes malalties i per a operacions.

El CRAJ analitza la documentació de Jocs SA
El CRAJ encara no ha pres una decisió sobre l’atorgació de la llicència del casino. Eric Jover va explicar que la societat guanyadora del concurs, Jocs SA, ha entregat tota la documentació complementària que se li va demanar i que ara l’organisme l’està estudiant per decidir si se li pot donar la llicència o es confirma la negativa.

Bartolomé substitueix Chato
Èric Bartolomé és el nou secretari d’Estat d’Economia. La decisió es va anunciar ahir i tal com va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, amb aquest nomenament es dona resposta a l’organització del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, que completa així la seva estructura.

Els comerços podran obrir el 14 de març
Considerant que el 2020 el dia de la Constitució (14 de març) s’escau en dissabte i en època d’afluència turística important, l’executiu permetrà que els comerços puguin obrir. D’aquesta manera, el festiu es desplaça obligatòriament al dilluns 16 de març, quan els comerços hauran de tancar.

Més ajuts pel tancament de l’RN-22
El consell de ministres va aprovar ahir la cinquena ramesa d’ajuts per als comerciants del Pas de la Casa que van quedar afectats pel tancament de l’RN-22 l’abril passat. En total, s’han resolt set peticions més per un import de 13.619 euros i en global s’han atorgat més de 80.000 euros.

Resolta la subhasta de deute públic
El Govern va resoldre ahir la subhasta d’emissió de 150 milions d’euros de deute públic en la modalitat de bons a tres anys. Jover va explicar que s’han rebut peticions per valor de 412 milions d’euros, el que significa superar l’import màxim en un 275%, per tant l’adjudicació s’ha fet prorratejada.

tarifa elèctrica
factura
apujar
0
50 euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte