Diari digital d'Andorra Bondia
Casal ha presentat al Caprabo d’Illa Carlemany el reglament dels espais de productes a punt de caducar.
Casal ha presentat al Caprabo d’Illa Carlemany el reglament dels espais de productes a punt de caducar.

Ctrasa rep fins a 12,8 tones d’aliments caducats durant el 2022


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Quina quantitat d’aliments malbaratem? Què se’n fa d’aquests residus orgànics? On va a parar? Què podem fer per reduir el malbaratament alimentari? No hi ha massa dades al país sobre aquesta temàtica. Sí que es poden consultar les xifres del Centre de Tractament de Residus d’Andorra (Ctrasa). I és allà on es pot trobar el quadre amb el resum d’indicadors que especifica que l’any passat almenys van rebre fins a 12,8 tones d’aliments caducats.  

Precisament pel que fa a les dades sobre malbaratament alimentari al país, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha assenyalat que actualment disposen d’algunes dades internes i s’estan fent estudis complementaris per acabar de definir quina és la situació en aquest punt. Perquè la finalitat està ben clara a la Llei d’economia circular aprovada fa poc més d’un any: reduir un  50% el malbaratament alimentari. 

Casal ha fet aquestes declaracions ahir al Caprabo d’Illa Carlemany per anunciar que ahir el consell de ministres va aprovar el reglament que regula les ofertes dels productes que arriben prop de la data de caducitat i prop de la data de consum preferent. La finalitat és destinar aquests articles a promoció i reduir d’aquesta manera el malbaratament en aquests centres comercials, segons ha explicat el ministre. En aquest sentit, ha detallat que seran uns espais concrets, dissenyats exressament per aquest motiu i amb una imatge homogènia. N’estaran obligats els establiments declarats “singulars” per la Llei d’economia circular; és a dir, aquells que tenen 1.200 metres quadrats de planta dedicada a alimentació. Actualment en són 10. 

La resta d’establiments dedicats a l’alimentació també ho podran fer de forma optativa i no obligatòria, ha assenyalat. De fet, ja n’hi ha alguns que tenen l’espai destinat a aquests productes. 

Aquest reglament es publicarà dimecres vinent al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra però no entrarà en vigor fins a tres mesos després de la seva publicació. I si l’anunci d’aquest reglament s'ha fet avui és perquè avui se celebra per tercer any consecutiu el Dia mundial contra el malbaratament alimentari, una jornada promoguda per Andorra i San Marino, tal com ha recordat Casal.

El terminis mínims per posar a la venda els productes amb data de consum preferent o de caducitat determinada varia en funció de la tipologia dels productes alimentaris. Així, per als de xarcuteria, formatgeria, carnisseria, peixeteria i fruiteria envasats fora, el termini és de dos dies. En canvi, per aquests mateixos productes envasats al propi establiment és d’un dia. Per als articles de fleca i brioixeria, són 4 dies; per als congelats, 31. Si es tracta de productes de gran consum, com ara la xocolata o les llaunes, el termini mínim és de 7 dies i per als productes refrigerats, 2 dies. Casal ha afegit que si els establiments volen anar més enllà, i posar els productes en promoció abans, poder fer-ho. 

El ministre ha explicat que tots aquests detalls han estat pactats amb el sector. De tota manera, el reglament seguint el que recull la pròpia llei explicita que les sancions per l’incompliment d’aquesta obligació són de caràcter lleu; és a dir, se situen entre els 60 i els 300 euros. 

El titular de Medi Ambient ha volgut posar en valor que la Llei d’economia circular es va desplegant progressivament. Bona mostra d’això és que al juliol es va aprovar el reglament per reduir les monodosi de plàstics als establiments de restauració.

La fracció orgànica que es recull als establiments singulars s’exporta a una planta de compostatge propera a la Seu d’Urgell, segons ha recordat la directora de Medi Ambient, Sílvia Ferrer.

Les escoles, un pas més
Tot i que “no està a la llei”, Casal ha compartit que una altra acció que s’està començant a treballar i impulsar ara, lligat al distintiu de les escoles verdes, és la implementació de més accions en favor del medi ambient i de la sostenibilitat. Per aquest motiu, es faran grups específics de treball als centres i un d’ells serà el del malbaratament alimentari. D’aquí que aquesta iniciativa es treballarà conjuntament amb el ministeri d’Educació. La reducció dels productes de plàstic als centres educatius serà un altre dels aspectes que es treballaran, “vist que és un altre dels reptes que tenim marcats”, ha conclòs Casal.

Ctrasa
aliments caducats
2022

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bé! Ya era hora! I cal fer molt més! Per la part orgánica s'hauría de tractar aqui mateix, no a prop de La Seu, perque el compost fa falta a les terres andorranes, les poques sin hormigó, els camps estan molt empobrides despres de tants anys de tabaco! I a les escoles fa falta explicar com funciona un compost, i no sol en teoría sino fent ho de veritat! En ferreteríes bones es poden comprar contenidors per ferho, pero s'han de instalar de forma que el fons tingui contacte directe amb la terra per facilitar el acces als cucs de terra,( lombrices). I cal explicar be que es pot posar i que no. Restes del cafe, té i infusions fan el deliri dels cucs, les encanta la cafeina, Totes le peladures de verdura i fruita, Restes de jardinería com fulles i rametes fins i lo del cesped, pero res que podría atreure les rates, com restes de carns o queso ni pa ni bolleria! I deprés d'un any recollir del fons del contenidor el resultat, i mesclantlo amb la terra de les macetes veure lo bé que creixen les flors o herbes que plantem! Un compost ben mantingut no es un estiercolero! Es una cosa neta! Cordialment Wiebke Berger

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte