Diari digital d'Andorra Bondia
Els visitants han omplert l’eix comercial durant el mes d’agost.
Els visitants han omplert l’eix comercial durant el mes d’agost.

Els hotelers tanquen el mes d’agost amb un 82,6% d’ocupació mitjana


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Els establiments de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) han tancat el mes d’agost amb una ocupació del 82,62%, un percentatge superior a la mitjana registrada durant els darrers anys, que se situava entre el 75% i el 78%. En canvi, al juliol la mitjana va ser d’un 52,5%, una mica per sota de la registrada els darrers anys, que s’havia situat entre el 53% i el 56%. Segons el director de l’UHA, Jordi Pujol, és difícil comparar les xifres d’enguany amb les del 2020 i encara més amb les d’altres anys, atesos els condicionants que ha generat la pandèmia de Covid. Quant a l’ocupació mitjana que s’ha registrat durant tota la setmana passada, tot i ser la recta final de les vacances d’estiu, es va situar en un 81,31%.  

Per a Pujol, l’important és que s’han aconseguit aquestes dades d’ocupació “només amb el turista de proximitat”, la qual cosa implica que Andorra ha estat capaç d’atreure’l. A més, cal tenir en compte que l’any passat hi va haver més hotels oberts. En concret, va explicar que dels 77 hotels de l’associació, aquest estiu no han obert portes una vintena. D’aquests, 12 són només de temporada d’hivern i dels altres vuit que no han obert, tres han tancat definitivament i la resta han optat per no fer-ho per diversos motius, com d’altra banda passa també altres vegades. 

Segons Pujol, és complicat saber què passarà en el futur perquè encara estem en context de pandèmia. El que sí que espera és que les coses no empitjorin perquè els caps de setmana “puguem tenir ocupacions correctes i entre setmana fem el que puguem”. La previsió més immediata és que aquesta primera setmana de setembre l’ocupació baixi, tot i que encara hi pot haver visitants que facin vacances. Els caps de setmana es podria situar sobre el 60%, però confien tenir “bones previsions” en festivitats com la Diada, la Mercè, El Pilar i Tots Sants. Passat l’1 de novembre els registres seran més fluixos fins que obrin les pistes. De tota manera, creu que tant l’Andorra Shopping Festival com l’Andorra a taula seran atractius per al turisme de proximitat. “El que no tindrem és el turisme internacional que ens ocupava els caps de setmana a l’octubre, està molt parat”, sobretot grups d’holandesos.  

“Tindrem hivern ‘a priori’”
Després de la festivitat de Meritxell, “quan tot es comença a activar”, serà el moment de parlar amb el Govern per preparar la temporada. “Sembla ser que tindrem hivern a priori”, va indicar Pujol; i va afegir que “tot el que puguem anticipar, millor” de manera que a principis d’octubre ja “es puguin tenir les coses clares”. Així, sobre les quotes d’immigració, caldrà saber quins requisits hauran de complir els treballadors de temporada: “si han de venir vacunats o no i amb quina vacuna”. Pujol va insistir que de moment la vacuna russa no està reconeguda per la Unió Europa i això pot ser un problema. En aquest sentit, tot i que encara no n’han parlat oficialment, creu que la resta de requisits no canviaran gaire respecte l’any passat, tant pel que fa a venir amb bitllet d’anada i tornada, com a tenir un precontracte. El que voldrien des del sector és “que no es reprodueixi el que ha passat a l’estiu amb la manca de mà d’obra”.  Per aquest motiu, consideren essencial preveure els diferents escenaris per saber amb quines premisses han de treballar.

Pel que fa al canvi de dates de  l’Andorra Mountain Music, el director de l’UHA va fer notar que l’important és preguntar-se quina és la finalitat de la proposta. Atraure visitants en mesos més fluixos com ara el juliol o bé oferir un producte de més qualitat en períodes on el turista ja acostuma a venir al país atret per la pràctica de l’esquí, per exemple. “Al febrer i al març no m’aniria malament i al juliol també, tot i que hi hagi el Cirque”, va assegurar. De fet, el que considera fonamental és que hi hagi “una oferta interessant” al país de sis o set mesos. “Tot el que sigui millorar la nostra oferta i portar gent a Andorra, ho firmem”, va concloure. 

hotelers
tanquen
més
d’agost
82
6%
d’ocupació
mitjana

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte