Diari digital d'Andorra Bondia
Una trentena de persones van assistir de forma presencial a l'acte convocat ahir al vespre per la plataforma anti-Grifols.
Una trentena de persones van assistir de forma presencial a l'acte convocat ahir al vespre per la plataforma anti-Grifols.
La consellera general Carine Montaner mostra punts crítics de l’acord del Govern amb Grifols.
La consellera general Carine Montaner mostra punts crítics de l’acord del Govern amb Grifols.

La Plataforma ciutadana vol recollir signatures per a un referèndum


Escrit per: 
E. Arasa / Fotos: Facundo Santana

La consellera general Carine Montaner anuncia accions legals en contra de l’acord signat per l’executiu amb la companyia farmacèutica.

“Hem de créixer, hem de recollir signatures i portar-les al Consell General perquè es faci un referèndum per si volem el laboratori o no”. Amb aquestes paraules va finalitzar la seva intervenció a la reunió pública d’ahir l’impulsor de la Plataforma ciutadana pel dret a la informació nascuda arran del projecte d’instal·lació d’un laboratori de nivell 3 a Ordino, l’empresari i  conseller comunal Enric Dolsa. Dolsa va insistir que el motiu principal que el va portar a crear la plataforma va ser la preocupació pel risc que el laboratori pot suposar per a la salut de les persones: “a mi no em van moure els motius econòmics, a mi el que em pesa i em va moure és la salut, el perill que hi pugui haver una fuita del que sigui i que aleshores tinguem un problema gravíssim”.
 
Més preocupada en canvi pels aspectes jurídics i econòmics es va mostrar la consellera general no adscrita Carine Montaner, que va anunciar accions legals contra l’acord que ha signat el Govern amb la farmacèutica Grifols. De fet, Montaner s’ha fet assessorar per l’especialista en dret internacional Virginie de Araujo, que també va participar a l’acte al Centre de Congressos d’Ordino de manera telemàtica. Tant l’una com l’altra van remarcar que l’acord signat és molt beneficiós per a Grifols, a qui se li ha cedit un terreny “equivalent a cinc camps del Barça” i que rebrà 200.000 euros anuals de part del Govern, però que per contra aporta poc al país en inversió o tributació.
 
“Donem terrenys per 25 anys gratuïtament a un laboratori que diu que no generarà beneficis, cosa que implica zero recaptació a nivell fiscal  i, a més, el Govern hi injectarà 200.000 euros cada any, construirà una  carretera valorada en 900.000 euros i també posarà una tanca al voltant d’aquest terreny”. Així ho va exposar Montaner que, tot seguit, va afegir: “això no és el que entenc jo per valor afegit”.  D’altra banda, i igual que la representant del moviment AD.HOC Elisa Muxella, Montaner es va mostrar especialment crítica amb el fet que la cessió de terreny s’hagi fet a Grifols i no s’hagi obert a un concurs públic on es poguessin presentar altres empreses del sector.
 
Més enllà dels aspectes econòmics i fiscals, la consellera general va lamentar que s’hagi optat per promoure un laboratori d’immunologia en el qual s’experimentarà amb animals sense que Andorra disposi d’una llei de bioètica ni estigui adherida al Conveni d’Oviedo relatiu als drets humans i la biomedicina.
 
Una quarantena de persones van respondre ahir a la crida de la Plataforma ciutadana i van assistir a la reunió pública celebrada al Centre de Congressos d’Ordino. L’acte, a més, es va poder seguir de manera telemàtica.
 
El tir per la culata
Al costat de les veus més crítiques envers el projecte, els experts científics que van ser convidats a l’acte d’ahir –Bernard La Scola, Margarita Arboix i José Aguilera– van posar l’accent en la importància de promoure la recerca científica, si bé cadascun d’ells va posar l’accent en aspectes diferents. La Scola va recordar que un laboratori d’aquestes característiques requereix personal altament qualificat i que el risc zero no existeix. Arboix, per la seva banda, va reconèixer el prestigi que podria arribar a aportar l’empresa Grifols a Andorra i va advocar, juntament amb Aguilera, per incentivar d’igual manera la recerca feta des de les institucions públiques.
 
El Govern reitera l’alt valor afegit del projecte
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Èric Jover, va reiterar ahir “l’alt valor afegit” del laboratori que Grifols té previst instal·lar a Andorra pel que fa a “innovació, riquesa i desenvolupament científic”. Quant a l’impacte de l’equipament sobre l’entorn, Jover es va mostrar contundent: “evidentment que no és un perill per a la ciutadania i evidentment que no és un perill per al medi ambient”. 
Amb tot, i conscient que encara hi pot haver dubtes respecte al projecte malgrat la reunió de poble que es va fer el mes de juny passat, el ministre portaveu va assegurar que l’executiu està obert a “respondre les preocupacions que puguin tenir els ciutadans”.
 
Pel que fa a la reunió organitzada per la Plataforma ciutadana pel dret a la informació, Jover va afirmar que, si es genera debat, això sempre és positiu “sempre que es faci des de l’objectivitat i la racionalitat”. En aquest sentit es va mostrar crític amb el vídeo que va circular per les xarxes la setmana passada, en què la instal·lació del laboratori era caricaturitzada amb un gat i una rata. En qualsevol cas, Jover és del parer que “qualsevol crítica és positiva si pot ajudar a resoldre dubtes”. És per aquest motiu que va insistir que el Govern no té cap problema a proveir la informació necessària. 
Andorra
Ordino
Grífols
plataforma
Carine Monatner Enric Dolsa
Elisa Muxella

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Quin consell de savis el d'ahir eh? sincerament, l'acte al Centre de Congressos d’Ordino sembla l'únic lloc del món on preocupa un laboratori de nivell 3. QUINA CASUALITAT que ELS EXPERTS CIENTÍFICS que van ser convidats ahir opinaven totalment different, per què serà? segur que els assistents i impulsors de la plataforma, sense coneixements al respecte, tenen la raó... "what a time to be alive..."
Quin és l'interés del Govern per pagar tants calers i cedir el terreny? que ens reportará a la població a part de preocupacions? Estic d'acord amb la sra. Montaner i crec que el sr. Jover diu el que qualsevol polític diria per quedar-se tranquil. S'hauria de presentar un projecte amb cap i peus, números i dir quin és realment el valor afegit que reportarà. Crec que abans de prendre el risc és el més seriós que podrien fer. D'acord amb el referéndum, però no se jo si servirà per algo. Aquest Govern fa el que vol amb el poble i les muntanyes, tot i que no sigui el més beneficiós per Andorra
No està exempt de risc, dit pels experts científics. No tenim una regulació tampoc. Com sempre fent les coses malament. No aprenem mai, i els tornem a votar. Aquesta bogeria no la podrem parar mai
Les afirmacions del senyor Jover hem fan gràcia, i la planta de residus? no serà perillosa tampoc? I les lleis de bioètica? ahh....... no saben que vol dir la paraula ètica segurament. Darrere aquest projecte deuen haver interessos que la resta dels mortals desconeixem, massa calers per tan sols prestigi. Si es fa un referéndum el respectaran? Sr. Jover vigili amb les afirmacions, no sigui que en un futur, si suceeix algo se les hagi d'empassar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte