Diari digital d'Andorra Bondia
Clients amb mascareta surten d’un comerç de moda de la capital.
Clients amb mascareta surten d’un comerç de moda de la capital.

Mascaretes obligatòries per entrar als bars, restaurants i comerços


Escrit per: 
M. Prat / Foto: F. Santana

El Govern va aprovar ahir el Decret que entra en vigor avui i que fixa la fi parcial de l’emergència sanitària causada per la pandèmia del coronavirus. En aquest sentit, es deroguen tot de mesures previstes en decrets i lleis anteriors i s’hi inclouen algunes novetats, com ara l’obligatorietat de portar mascareta per entrar als comerços, als bars i als restaurants i que aquests darrers establiments hagin de tancar a la una de la matinada.

El cap de Govern, Xavier Espot, va deixar clar que la responsabilitat de compliment d’aquesta mesura recau sobre els titulars dels establiments, de manera que si es detecten clients sense mascareta seran els titulars dels negocis els que hauran de fer front a una multa emparada per la Llei de sanitat. Les sancions poden arribar als 1.000 euros. Espot va justificar el canvi de criteri en l’ús de les mascaretes en espais tancats –a l’exterior continua sent recomanable, sobretot quan es coincideix amb altra gent, però no és obligatori– perquè “l’anterior decret donava lloc a dubtes” i segons s’ha pogut observar “on és més útil és en espais tancats”. De la mateixa manera va admetre que no s’ha optat per sancionar individualment els ciutadans perquè “porta una discussió jurídica més complexa perquè entra en el terreny de la llibertat individual i ara no disposem dels instruments legals ben travats per fer-ho”.

Una altra de les novetats anunciades és que des d’avui i “fins que no hi hagi una evolució més favorable” de la situació sanitària, bars i restaurants hauran de tancar com a molt tard a la una de la matinada. El cap de Govern va explicar que el cap de setmana passat es van registrar nombroses intervencions del cos de policia perquè alguns establiments van permetre l’entrada d’un gran nombre de persones fins a altes hores de la matinada i sense mascareta, saltant-se les restriccions establertes. “No pot ser que determinats bars, per la porta del darrere, es converteixin en locals d’oci nocturn”, va afirmar, deixant clar que la mesura pot canviar més endavant i que s’ha adoptat per un criteri de prudència, sabedors que fora del Principat els rebrots que hi ha hagut s’han produït justament en trobades amb un nombre important de persones que no han respectat les distàncies ni portaven mascareta.

Mesures finalitzades
El decret també deixa sense efecte, amb relació a la segona llei de mesures urgents, el fet que el Govern assumeixi la part empresarial de la cotització dels assalariats i la suspensió dels terminis processals, administratius i dels terminis de prescripció i caducitat. Igualment, marca l’inici de la recuperació progressiva de les quotes dels lloguers dels locals comercials que es van veure obligats a tancar o que tot i estar en funcionament han sofert caigudes d’ingressos així com de la recuperació de les tarifes elèctriques i de telecomunicacions que també s’havien reduït.

D’altra banda, es permet l’organització d’activitats lúdiques, culturals i esportives sempre que no superin les 200 persones ni la capacitat d’aforament del 50% del local. En el cas que les activitats es desenvolupin a l’exterior es podran realitzar sempre que no superin les 400 persones. Sempre cal respectar la distància de seguretat d’1,5 metres i l’ús obligatori de mascaretes. Per últim, es poden reprendre les visites al centre penitenciari i les formacions impartides per formadors externs i les limitacions d’accés quant a visites a l’hospital i als centres de dia quedaran regulades per les direccions de cada centre.

Es podrà viatjar a França a partir del dia 15

Xavier Espot va anunciar ahir que França ja els ha confirmat que permetrà l’entrada d’andorrans i residents a partir del dia 15. El cap de Govern va agrair el “tracte privilegiat” i va remarcar que no caldrà guardar quarantena quan es torni. De fet, en aquest sentit va donar per fet que el Principat s’adherirà a la mesura establerta pels països membres de l’espai Schengen, de manera que a partir del mateix 15 de juny qualsevol persona que provingui d’un país membre d’aquest grup tampoc haurà de seguir la quarantena fixada fins ara. De la mateixa manera va indicar que es mantenen les negociacions amb Espanya però que encara no hi ha una data fixada per a l’obertura de la frontera espanyola. Espot va admetre que “no és una decisió fàcil per a Espanya”.

 

mascaretes
obligatòries
entrar
bars
restaurants
comerços
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic