Diari digital d'Andorra Bondia
L’inici de la represa del judici del ‘cas BPA’ continua sense tenir data fixada.
L’inici de la represa del judici del ‘cas BPA’ continua sense tenir data fixada.

Retirades unes escoltes telefòniques clau en l’acusació de la fiscalia


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

La sentència dictada divendres 15 de març pel Tribunal Constitucional (TC) crea un nou capítol al serial del judici del cas BPA, que ara per ara no té data marcada al calendari per reiniciar. El TC estima el recurs d’empara presentat per un exdirectiu del banc i considera que la incorporació a la causa de BPA de les escoltes telefòniques que li van efectuar a ell en el marc d’una altra causa a Espanya, vulneren el seu dret a la intimitat i al secret de les comunicacions. En conseqüència, tal com sol·licita el mateix recurs, el TC ordena retirar del procediment del cas BPA aquestes intervencions telefòniques.
A efectes pràctics això suposa que una part clau de la prova que el ministeri fiscal tenia per acusar la majoria dels processats del cas BPA pel delicte de blanqueig cau, ja que s’elimina del procediment i no seran escoltades ni tingudes en compte aquestes gravacions.
Es tracta de 15 CD enregistrats de converses telefòniques mantingudes pel recurrent durant 30 dies de l’any 2013 que ja van ser entregats als 24 processats i les seves representacions lletrades. Són gravacions que les autoritats judicials espanyoles van sol·licitar per comissió rogatòria en el marc del conegut cas Petrov. Dos anys després, la Batllia va demanar a les institucions judicials espanyoles l’autorització per incorporar les gravacions en la causa incoada a Andorra del cas BPA. Autorització que es va obtenir el 30 de març del 2015. La fiscalia va seleccionar totes les gravacions perquè puguessin ser reproduïdes en el decurs de la vista oral, fet aquest, que l’interessat en qüestió va recórrer primer a la Batllia i després al Superior. Finalment el TC li ha donat la raó en matèria de vulneració de drets fonamentals. Cal destacar que l’exdirectiu del banc sí que va estar imputat en la causa espanyola, però no en l’andorrana.
Malgrat que hi ha certs aspectes del procediment que s'han posat en qüestió, com és aquesta selecció “indiscriminada” en la tria contradictòria que el recurrent assegura que no s’ha fet, el TC ha tirat pel dret. L’alt tribunal  ha manifestat que el que li pertoca a ell és saber si s’han produït efectes inconstitucionals i ha conclòs que sí. Segons el TC, i basant-se en el Conveni de les Nacions Unides, “el material obtingut amb les intervencions està indissolublement vinculat al procediment pel qual es va practicar i no pot ser traslladat a un altre”.
La fiscalia va voler incloure en el sumari del cas BPA aquestes converses recollides al cas Petrov per tal de fomentar l’acusació contra els processats i demostrar que al banc s’estava cometent una mala praxi en matèria de blanqueig de diners. Així doncs, amb la resolució del TC, la fiscalia perd una part de la prova de càrrec.
El recurrent també denunciava la vulneració dels drets a l’honor i a un procés degut. 

La primera “prova il·legal” de moltes que s’han denunciat

L’admesa a tràmit d’aquest recurs d’empara suposa, per a algunes defenses dels processats del cas BPA, que “un òrgan superior com el Tribunal Constitucional ja evidencia que hi ha  proves il·legals a la causa”. El temps dirà si altres qüestions presentades i elevades fins al màxim òrgan judicial per algunes defenses dels processats també es demostren inconstitucionals. El que és clar, és que el fet que la represa del judici s’hagi posposat, entre altres qüestions per les recusacions presentades contra els magistrats per part d’una part,  ha estat favorable a la defensa dels processats i per demostrar abans del judici que certes proves no respectaven la legalitat i que per tant finalment no seran reproduïdes. Això, segons alguns lletrats de la defensa, comporta la següent reflexió: “si no hi hagués hagut l’ajornament, pels motius que sigui, el judici s’hauria celebrat i ja estaria vist per a sentència amb proves aportades per la fiscalia que vulneren drets fonamentals”, conclou una de les lletrades. 

retirades
escoltes
telefòniques
Fiscalia
clau
acusació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic