Diari digital d'Andorra Bondia
La patronal creu que cal canviar la regulació per donar resposta a la manca d’obra.
La patronal creu que cal canviar la regulació per donar resposta a la manca d’obra.

La CEA demana canviar el model per poder contractar més extracomunitaris


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) està convençuda que cal un canvi de model en les contractacions de treballadors per facilitar que se’n puguin contractar més d’extracomunitaris. D’aquesta manera es va expressar ahir el seu gerent, Iago Andreu, preguntat sobre la valoració que fa la patronal de l’anunci d’una quota especial de 600 permisos per a l’estiu per als sectors de l’hostaleria i la restauració fet aquest dimecres per la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné.

Segons Andreu, el problema que té Andorra en aquests moments no és tant de nombre, sinó de marc regulador migratori pel que fa a les contractacions. Cal  donar una resposta nova a una situació nova. I és que si fins ara el mercat d’on venien aquests treballadors era el comunitari i l’extracomunitari era l’excepcional, “ara és al revés”. Per això considera que s’han de flexibilitzar encara més les condicions perquè es puguin contractar persones de fora d’Europa per mitjà de la quota general. Unes facilitats que d’altra banda l’Executiu ja ha començat a donar des de l’estiu passat, amb l’excepció que es va fer llavors, i amb la flexibilització de requisits quant a l’experiència i nombre de temporades que s’ha fet darrerament. Però ara mateix aquests “pegats” no són suficients i cal fer una reflexió en profunditat per fer els canvis necessaris en el model migratori per donar resposta a les necessitats de les empreses. 

En aquest sentit, va remarcar que aquest canvi de model implica també un canvi de mentalitat per a les empreses que “han d’estar més disposades a contractar per a la quota general”. I és que Andreu va fer notar com per exemple a l’hivern algunes van fer contractacions “impròpies” usant la quota de temporada quan de fet necessitaven els treballadors per a tot l’any i no només per a la temporada. Ara bé, com que els requisits per a la quota de temporada eren més assequibles que els de la quota general per contractar persones de fora d’Europa es va optar per això.

El gerent de la CEA va tornar a apel·lar a la necessitat d’afavorir l’estabilitat de les plantilles i l’arrelament de les persones contractades que es pot aconseguir si accedeixen a la quota general. Igualment, va remarcar que cal buscar solucions per no fomentar la precarietat d’aquestes persones a causa de l’elevat cost de la vida i la dificultat per trobar habitatge. 

Opinió de l’UHA
Quant al parer de la Unió Hotelera sobre la quota d’estiu aprovada pel Govern, el seu president, Jordi París, va declarar que “esperem i confiem que es resolgui la situació”. 

“Sorpresa” i neguit pels nous requisits per reagrupar
L’anunci del Govern dels canvis en els requisits per poder fer reagrupament familiar al Principat ha agafat “per sorpresa” el col·lectiu de temporers, sobretot argentins, que hi ha al país. Així ho va manifestar l’impulsor d’Argentinos en Andorra, Marcelo Ponce, que va reconèixer que després de l’anunci del Govern es va generar cert neguit, “potser fruit de la sorpresa”, per part d’alguns compatriotes que havien pogut passar a la quota general. “Un percentatge important del que han accedit als permisos de residència anuals tenien entre els seus plans reagrupar la família” i ara “segurament s’hauran de replantejar si els convé” o si poden fer-ho perquè no s’amaga que la quantitat a acreditar (pràcticament 3.500 euros) “està molt per sobre de les possibilitats econòmiques de molts treballadors”.

Tot i així, Ponce va deixar clar que en cap cas “volem dir que sigui una mesura dolenta ni que hi estem en contra. Nosaltres no estem per això, només per acompanyar i transmetre les inquietuds del col·lectiu”.

De la mateixa manera va remarcar que “entenc” que el procés d’immigració al Principat “comença per un dels membres de la família fins que s’estabilitza econòmicament, s’adapta al país i valora les possibilitats de començar de nou amb la família”, de la mateixa manera que es va mostrar comprensiu amb la “capacitat territorial” del país o els serveis disponibles i adequats a la capacitat actual. Amb tot, va animar els nous residents “a treballar dur com han fet immigrants d’altres nacionalitats abans, com els espanyols i portuguesos, per poder reagrupar a poc a poc les seves famílies”.

Finalment, també va voler destacar les millores que s’han assolit amb la flexibilització dels requisits per accedir a la quota general o la possibilitat de disposar d’una quota d’estiu. “Són millores que fa uns anys ni imaginàvem i ara s’han assolit, per tant, no hem de perdre l’esperança en el cas del reagrupament. Només hem de tenir paciència”, va remarcar Ponce.

CEA
contractar
extracomunitaris

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Us esteu carregant el país... model Mónaco dieu, i anem cap al model Qatar. Treballadors esclaus per quatre duros que han de viure a pisos pastera sense les famílies i sense drets, acceptant el que 4 gats decideixen. Ara a importar treballadors de països pobres i en problemes com Venezuela o Argentina perquè 4 duros són millor que 1000 pesos o 1000 bolívars. Com els indis a qatar. Aquesta gent no podrà gastar i no generarà res de mercat intern. Cap a un model de país fantasma amb residents fiscals que paguen milionades per pisos per tots els impostos que s'estalvien. En no res les empreses que depenen dels treballadors foranis qualificats es quedaran amb una mà al davant i una al darrera. Els bancs per exemple, han pujat els salaris un 5% en 3 anys amb una inflació que si contem la vivenda supera el 50% en els mateixos 3 anys. Quan els contractes actuals de lloguer s'acabin i a la renovació els vulguin duplicar la quota riurem tots...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte