Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció a la COP27.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la seva intervenció a la COP27.

Espot alerta dels efectes del canvi climàtic a les zones de muntanya


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha reiterat avui que Andorra té el compromís decidit de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle fins a assolir la neutralitat del carboni el 2050, en la seva intervenció en la Cimera del Clima de les Nacions Unides, COP27, que se celebra a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh. Espot ha reivindicat els efectes que el canvi climàtic té en les zones de muntanya i ha apel·lat a la necessitat de preservar els ecosistemes d’alçada per protegir les futures generacions que viuen en àrees de muntanya.

Així, el cap de Govern ha alertat la comunitat internacional de la vulnerabilitat dels ecosistemes de muntanya davant els efectes del canvi climàtic. I en aquest sentit ha exposat l’afectació de l’evolució climàtica sobre Andorra subratllant que l’augment de les temperatures fa replantejar les bases de l’economia del territori de cara a les futures dècades, amb uns efectes certament negatius per a un país on els seus principals atractius són la natura, el paisatge i la biodiversitat.

Amb la finalitat de donar visibilitat als impactes del canvi climàtic en les regions de muntanya, el cap de Govern ha anunciat que Andorra ha organitzat una reunió ministerial, que es preveu per al 17 de novembre, en el marc de la COP27. Estarà liderada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i s’hi debatrà per aportar solucions efectives per a aquests territoris tan vulnerables als efectes del canvi climàtic. De la mateixa manera, ha expressat la voluntat d’Andorra de treballar activament com a representant de la regió europea en el Steering Committee del Mountain Partnership de la FAO.

Durant el seu discurs, Espot ha refermat l’aposta d’Andorra d’anar implementant mesures d’adaptació per pal·liar i neutralitzar l’emissió de gasos d’efecte hivernacle per respondre a l’estat d’emergència climàtica i ecològica. Així, el cap de Govern ha explicat que el Principat  ha aprovat recentment l’actualització de la seva contribució determinada a escala nacional augmentant l’ambició de reducció d’emissions per a l’any 2030, seguint el que estableix el pacte pel clima de Glasgow adoptat durant la passada COP26 al Regne Unit. L’actualització estableix l’objectiu ambiciós de reduir en un 55% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle l’any 2030, en contra de l’escenari immobilista.

Tot i que Andorra és responsable de menys de 0,001% de les emissions mundials, ha dit el cap de Govern, el compromís amb el conveni marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic és ferm i per aquest motiu després d’haver publicat i sotmès quatre informes bianuals d’actualització, ja s’està treballant en l’elaboració del primer informe bianual de transparència en el marc que encomana l’Acord de París.

Taula rodona i bilateral
Al matí, el cap de Govern, conjuntament amb els presidents de diferents països i mandataris de diversos organismes i entitats internacionals, ha intervingut en la taula rodona celebrada sota el títol Invertir en el futur de l’energia, on ha exposat que durant els darrers anys Andorra ha anat desenvolupant i implementant normativa per afavorir la producció energètica nacional i la seva diversificació, millorant d’aquesta manera la seguretat de l’abastiment i potenciant la sobirania energètica.

D’altra banda, i aprofitant la seva presència a Sharm al-Sheikh, Espot ha mantingut una trobada amb el ministre d’Estat del Principat de Mònaco, Pierre Dartout, amb qui ha tractat l’avançament de les negociacions de l’acord d’associació amb la UE, un projecte prioritari per al desenvolupament econòmic i social dels dos països.

COP27
Xavier Espot
canvi climàtic

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Com es pot ser tan hipòcrita? L'alerta la tenim cada dia davant dels ulls, grues, desaparició de boscos i de espais verds, ciment, fmyntanyes foradades... de cóm esteu venent Andorra als especuladors heu parlat?
Claro que si guapi! Aquí en Andorra protegemos un mogollón la naturaleza que se vengan a dar un paseillo entre gruas, obras y colas de coches... todo super "eco"

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte