Diari digital d'Andorra Bondia
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la sessió d'avui.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en la sessió d'avui.

Creació d'un grup de treball per revisar el pacte de socis amb Grífols


Escrit per: 
Agències / Foto: M. F.

"Volem votar a favor del projecte de Grifols i els demanem que ens ho posin fàcil". D'aquesta manera concloïa el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, la seva primera intervenció per defensar l'esmena a la totalitat presentada a la petició d'autorització de la cessió temporal de l'ús del terreny conegut com a Prat de la Farga d'Ordino per a la instal·lació de Grifols. López ha defensat els dubtes sorgits al voltant de l'acord entre el Govern i la farmacèutica i ha dit que "facilitar l'arribada no s'ha de confondre amb un compromís que posi en risc les finances de país". "Assistim, malauradament, a una demostració d'incoherència política del PS no només formal sinó material", ha respost el cap de Govern, Xavier Espot. Tot i que davant aquest inici es preveia que difícilment es podrien apropar posicions, després del debat ha estat possible i finalment el PS ha retirat l'esmena a la totalitat i s'ha abstingut en la votació de la cessió. Tant és així que Espot fins i tot ha acabat el debat dient que es retractava de les paraules que havia dit al principi del debat.

D'aquesta manera López havia manifestat que hi ha determinades clàusules que preocupen i que volen que es revisin com per exemple la 8.2 que preveu que el Govern haurà de comprar la totalitat de la societat que constitueixi amb Grifols per tirar endavant el projecte del centre de recerca en immunologia a Ordino si en un moment donat, a conseqüència d'un procediment judicial interposat contra la societat o de qualsevol altra forma, i de conformitat amb una resolució judicial ferma i vinculant, es veu impedida o limitada d'alguna forma per utilitzar la propietat en els termes i condicions previstos en el contracte de cessió d'ús. També ha destacat que no hi hagi compromisos de contractar andorrans i residents. A més, considera que a l'hora de cedir un terreny aquest hauria d'haver estat peritat. "Cal millorar els compromisos que s'han adquirit", ha defensat López, que també ha afegit que cal clarificar aquesta clàusula 8.2 perquè no generi dubtes. En definitiva, creu que cal que el contracte tingui unes disposicions "més positives per a Andorra".

En la seva primera intervenció Espot ha manifestat que assistia "amb sorpresa" als arguments del PS "perquè es desvia del mandat legislatiu" i no correspon al Consell General debatre un pacte de socis. El cap de Govern ha lamentat el "cop de timó" socialdemòcrata ja que se'ls va presentar el pacte a principis de maig i, per tant, abans que es manifestessin a favor dels canvis en les lleis del codi de l'administració i del sòl a les quals van donar suport per facilitar l'arribada de la farmacèutica al país. En aquest sentit, ha atribuït aquest canvi "probablement per motius polítics de baixa volada". La forma ideal de plantejar les coses, segons Espot, hagués estat començar a treballar des del principi en les qüestions en les quals tenien dubtes i debatre'ls lluny "de focus mediàtic". "Estic disposat a analitzar en detall i trobar solucions de compromís" en les quals el PS es trobi "còmode", s'ha compromès.

Així, i davant els dubtes plantejats, Espot ha dit que no s'ha peritat el terreny perquè no es ven ni es permuta, però ha destacat que hi ha peritatges i que es facilitaran al PS. Pel que fa a l'ús de la parcel·la, ha destacat que se cedeix la totalitat en previsió d'una possible ampliació i perquè allà, més enllà del centre de recerca, "el Govern no hi vol fer res més". També ha defensat que s'han fet canvis legals perquè "aquest és el primer projecte de molts que han de venir" i ha afegit que no s'han fet 'ad hoc' per a Grifols. Sobre el risc de veure's obligats a adquirir la societat, ha manifestat que es va incloure abans dels canvis legals i per evitar que una impugnació judicial malmeti la inversió que Grifols hagués pogut fer. Això no vol dir, ha aclarit, que el Govern assumeixi el deute de la societat. "Estem oberts a posar damunt la taula de la societat de matisar la disposició" o fins i tot de treure-la. Pel que fa a la clàusula antidilució, ha defensat que es fa per evitar que la participació del Govern sigui cada cop més residual. Quant al compromís de la contractació d'andorrans i residents, ha defensat que no cal perquè la normativa migratòria i d'ocupació que ja "blinda" aquesta qüestió. De totes maneres s'ha mostrat obert que es pugui establir una disposició en aquest sentit. De fet, ha proposat un grup de treball entre els consellers i el Govern per poder treballar i proposar canvis als socis si cal.

López ha respost Espot que recollien "la proposta de diàleg" i ha manifestat que el debat havia estat "interessant" ja que el més important és que es trobi un redactat millor.

Des dels grups de la majoria han incidit en el fet que el que es debatia aquest dijous era la cessió del terreny i no el pacte entre socis. La consellera general del grup parlamentari demòcrata, Berna Coma, ha defensat que "dir no al projecte és dir no al progrés d'Andorra". Al seu torn, el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, ha lamentat "profundament com el debat s'esbiaixa en un projecte fonamental per al país" i ha expressat la seva "estupefacció i desolació" ja que considerava que s'estaven "tergiversant els mecanismes" que tenen els consellers. Costa ha destacat que el "que no es pot fer entendre a la gent és que s'estan assumint uns riscos innecessaris". Per la seva banda, el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha reiterat que "un pacte de socis no és una competència del Consell General" i ha defensat que el terreny s'està "cedint no venent, ni malbaratant".

Des del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents el president suplent, Joan Carles Camp, també ha plantejat els dubtes sobre el pacte de socis però ha manifestat que votaven en contra de l'esmena del PS ja que estan a favor de la creació de serveis d'alt valor afegit.

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, ha tornat a expressar els seus dubtes sobre el projecte. "Diversificació sí però no a qualsevol preu", ha dit, i ha apel·lat a revisar el pacte de socis. Ha estat l'única que ha votat en contra a la cessió del terreny.

creació
grup de treball
revisar
pacte de socis
Grífols
Comentaris: 1

Comentaris

Al final grifols fugirà

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic