Diari digital d'Andorra Bondia
El Consell d'Europa insisteix que les declaracions de béns dels parlamentaris han de ser públiques.
El Consell d'Europa insisteix que les declaracions de béns dels parlamentaris han de ser públiques.

El Greco destaca els avenços per combatre la corrupció però insisteix en anar més enllà


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

"El nivell de compliment actual amb les recomanacions ja no és globalment insuficient", motiu pel qual deixen d'aplicar-se a Andorra les disposicions del regalment intern amb relació als països que no respecten les recomanacions. Així ho conclou el Grup d'Estat contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) en l'Informe intermedi de compliment d'Andorra, adoptat el 3 de desembre passat, després que en l'Informe d'avaluació de la quarta ronda, la relativa a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, dels batlles i dels fiscals, publicat l'octubre del 2020 s'hagués posat en evidència "les mesures limitades" per combatre la corrupció i s'hagués qualificat el compliment de "globalment insatisfactori" tenint en compte que Andorra complia de forma satisfactòria únicament 3 de les 13 recomanacions fetes.

Tot i destacar els avenços fets, ara són cinc les recomanacions que el Greco considera que es compleixen o s'han tractat de forma satisfàctoria, l'organisme incideix en la necessitat de continuar fent passos endavant per donar compliment a les 7 recomanacions a les quals s'ha donat resposta de forma parcial i a la que a hores d'ara continua sense aplicar-se, que és la relativa al canvi de la composició del Consell Superior de la Justícia per tal de garantir que els jutges i fiscals elegits pels seus companys estiguin degudament representats entre els seus membres. Per aixó, l'organisme contra la corrupció del Consell d'Europa insta les autoritats andorranes a presentar un informe sobre el progrés realitzat en l'aplicació de les recomanacions pendents abans del 31 de desembre del 2022.

Així, a nivell de prevenció de la corrupció dels parlamentaris, el Greco remarca que s'han fet "diversos passos endavant", i valora que les autoritats hagin pres diverses mesures com ara la creació d'una plataforma de compromís cívic en línia per facilitar la participació ciutadana en relació amb els procediments legislatius, Visc.ad, i que el Consell General estigui discutint un projecte de codi de conducta per als parlamentaris, que inclou l'obligació de declarar els conflictes d'interessos i que es prevegi un sistema d'assessorament confidencial en qüestions d'ètica, així com un de supervisió i sanció. També es destaca que s'hagi aprovat la llei de transparència i que s'hagi introduït un sistema de declaració privada dels interessos i activitats dels membres del Consell General. Malgrat això, recomana que "cal avançar més en la difusió d'aquesta informació".

En aquest sentit, el Greco assenyala que l'obligació dels parlamentaris de declarar les seves posicions i activitats "és una novetat positiva" però insteix que això "no compleix totalment els requisits de la recomanació ja que les declaracions no es fan públiques". Així, l'organisme, que assegura entendre "la situació pel que fa a la dimensió del país i la proximitat dels llaços entre els seus ciutadans", subratlla que "la transparència de l'activitat dels representants electes és un aspecte important de la democràcia" a la vegada que "prevé els riscos de corrupció en relació als conflictes entre parlamentaris".

Pel que fa a les mesures per garantir la supervisió i el compliment de les futures obligacions derivades del codi de conducta, l'organisme del Consell d'Europa considera que està parcialment aplicada, ja que encara no està aprovat. El mateix passa amb la recomanació sobre formació i sensibilització per als parlamentaris pel que fa a la conducta ètica, que en dependre del codi de conducta resta encara pendent perquè la seva implementació sigui plenament satisfactòria.

Quant a  la prevenció de la corrupció de jutges i fiscals, el Greco constata "amb satisfacció" la modificació de la Llei de justícia que preveu la renovació automàtica del mandat dels jutges excepte en cas de responsabilitat disciplinària. També celebren que s'estigui creant un sistema permanent d'assessorament confidencial en matèria d'ètica. No obstant això, lamenten que la composició del Consell Superior de Justícia "encara s'ha de canviar per garantir que els membres del poder judicial elegits pels seus companys estiguin degudament representats".

L'organisme contra la corrupció remarca que la recomanació que feia referència a la composició del Consell Superior de la Justícia, i més concretament al fet que els representants de jutges i fiscals fossin escollits pels seus companys "continua sense aplicar-se". En el seu moment, des del Govern es va respondre al Greco que per dur a terme aquesta modificació caldria un canvi constitucional, però que "es volia que abastés una sèrie de qüestions i no només aquesta", motiu pel qual no s'havia pres cap mesura en aquest sentit, recorda l'organisme del Consell d'Europa, que posa de manifest que en aquest nou informe "no s'ha facilitat cap nova informació" sobre aquesta qüestió.

En relació a la recomanació que s'havia fet sobre que batlles i magistrats fossin nomenats per un temps indefinit, el Greco es congratula que s'ha "tractat de manera satisfactòria" aquest apartat perquè ara hi ha aquesta possibilitat excepte quan hi hagi un procés disciplinari que ho impedeixi.

També es recomanava que els jutges i fiscals obtinguessin de manera periòdica formació sobre ètica i integritat i assessorament confidencial sobre aquests temes. En l'informe anterior es determinava que la primera part estava aplicada, però no la segona i ara fan notar que el Consell Superior de la Justícia estigui treballant en la modificació legislativa necessària per incloure la constitució d'un comitè o departament d'ètica. El fet que això sigui incipient fa que considerin que aquesta recomanació continua aplicada de manera parcial.

Greco
destaca
avenços
combatre
corrupció
insisteix
anar
més
enllà

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte