Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de JBartumeu_excap

Jaume Bartumeu

Excap de Govern

 

 

Mentre aguanti la façana...




Fa unes setmanes, a El País, l’acudit de El Roto dibuixava perfectament una situació que a casa nostra –el dibuixant espanyol a ben segur no ho sap– és exactament la mateixa.
A alguns, dels que manen o dels que voldrien manar –a les institucions i a l’economia del país–, no els importa “que tot s’enfonsi” mentre aguanti la façana. Juguen a la política en lloc de fer política.
Portem ja gairebé un any d’una nova legislatura al Consell General en la qual la sobreactuació permanent s’ha convertit en la forma de la distinció.
La intransigència serveix com a prova de radicalitat, s’aparenta duresa per dissimular les pròpies debilitats. És la fórmula del que s’ha definit com l’infantilisme polític. Un infantilisme políticament nociu que s’ha traslladat a les xarxes socials i, especialment, als comentaris anònims a peu d’article, de la premsa escrita i també de la digital.
Comentaris anònims que sovint freguen el delicte i que mai ningú no modera en les publicacions que tan generosament els acullen. Obliden, els uns i els altres, que Internet té una memòria difícil d’esborrar i que tot queda.
Els encaputxats digitals, covards incapaços de donar la cara signant les seves opinions, hi vomiten fel i mala bava contra els que democràticament expliquem i exposem les nostres opinions.
Els comentaris anònims són tan viscerals que anul·len qualsevol possibilitat de diàleg o participació en el debat. Alguns demostren inclús que no s’han llegit (o no han sabut llegir) ni els titulars dels articles que tan alegrement comenten. Simplement llencen trets indiscriminadament.
Queda així despullada una evidència que abans podia dissimular-se: que una bona part d’aquests encaputxats digitals –alguns dels quals ho fan tan malament que acaben sent força identificables– viuen com si la Constitució, o la llei que no permet la difamació no existissin.
Hem de lamentar aquesta degradació de la vida política andorrana. Davant l’absència d’una esperança creïble i mobilitzadora resulta més fàcil agitar el temor als altres, a la Unió Europea.
És una maniobra matussera que busca desvetllar por. És ben cert que hi ha moltes pors que tenen una base feble i força personalitzada o centrada en un mateix.
L’escriptor austríac Robert Musil parlava d’un analfabetisme de la por per descriure aquest sentiment elemental que sovint no valora correctament el perill ni sap com gestionar-lo.
Curiosament és fora del Consell General, a les xarxes, on alguns polítics se senten més lliures i llencen missatges com ganivets cap als seus adversaris. El 17 de març podíem llegir així una piulada del president del grup parlamentari de Concòrdia, barrejant una investigació policial en curs amb l’acord d’associació amb la Unió Europea. Un missatge impropi d’algú amb vocació de govern.
En tots aquests mesos, al capdavall gairebé un any, que ens separen de la consulta popular –referèndum– sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea haurem d’intentar promoure un debat ciutadà seriós i responsable.
I hauríem d’evitar que les pors dels que miren amb malfiança l’associació d’Andorra amb la Unió Europea ens condueixin a una situació d’irracionalitat, desconfiança mútua, confusió i imprevisibilitat.
Hem d’aconseguir treure de la política la hipèrbole, l’exageració evident. A Andorra no li convenen ara ni els impostors, les persones que procuren enganyar presentant-se amb aparença d’allò que no són o fent imputacions falses, ni les persones frívoles, que donen importància a coses fútils o vanes.
No és l’hora de la crispació ni de l’insult. És l’hora de la moderació i la serenitat.
I també del diàleg. Alguns n’han fet bandera durant les campanyes electorals i ara, a l’hora de la veritat, no l’apliquen.

 

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Disculpi Bartumeu, no sé quins són els encaputxats dels quals parla, però el que està passant és que la gent està farta de les polítiques de DA (Destrossant Andorra) i com vol vostè que es refiïn d'un pacte amb una institució corrupta com la UE que no ha sabut més que alimentar una guerra en comptes d'aturar-la?. La gent no necessita les piulades de Concordia per desconfiar. La desconfiança us l'heu guanyada solets (el vostre partit polític per exemple mudant de cadira a les eleccions deixant bastant gent decebuda al darrere). El que passa és que us costa assumir que la gent té ulls, orelles i un cervell que pensa, i que estem cansats del fet que ens infantilitzin a nosaltres que no som idiotes, sap? Segur que l'acord té molts avantatges no ho dubto, però amb la màfia que tenim aquí que no ha sabut parar l'especulació i que ha fet just el contrari (alimentar-la) i la UE una altra màfia que no para de cometre errors garrafals, s'ha d'entendre que la gent no vulgui aquesta associació.

La UE són bàsicament titelles dels EUA, no se perquè tanta insistència a voler una associació amb ells. Si almenys cuidessin Europa, però és que ni això. Polítiques migratòries pèssimes, polítiques d'habitatge pèssimes, venda d'armes (en comptes d'invertir en sanitats o educació), corrupció.... I aquí ja en tenim bastant, i feina per fer no creu? Per exemple, encara no tenim cap persona responsable de l'afer de la CASS, com si ningú ens hagués volat 1,5 milions del nostre esforç que alegrement el nostre Govern ha condonat (no eres seus aquests diners per fer tal cosa), però si la fiscalia s'encabota en anar per una consellera (un altre cop donant una imatge pèssima de país i ja anem sumant unes quantes). Li sembla normal això? No és millor primer solucionar els problemes de dins de casa i després anar a jugar al patí dels grans?

S'ha de comprar barato i vendre car, tot lo contrari que aquest acord...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte