Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de SVela

Susanna Vela

Consellera general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata

 

 

La CASS, un instrument social




Avui tenen lloc les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, la CASS. Hi estem convocats 13.344 pensionistes, 14.950 empresaris i treballadors per compte propi i 37.839 assalariats, que escollirem quatre membres dels vuit que configuren l’òrgan d’administració de la CASS. Enguany podem comptar amb quinze candidatures, set de les quals opten a la representació dels assalariats, sis per als pensionistes i dos per als empresaris i persones que realitzen una activitat per compte propi.

En aquesta convocatòria ens han facilitat el vot durant més dies i hem tingut força informació de totes les candidatures. Alguns pensaran que es poden fer més coses, i és clar que sí, però és un començament. Accions, tots elles, que han de redundar en més participació. No es pot repetir la participació del només 3,37% dels cotitzants. No ens ho podem permetre. Amb quina legitimitat els representants prendran decisions que ens afectaran a tots i totes? Com algú ha dit, no hi ha excuses.

Són molts els temes que preocupen i que han estat anunciats insistentment pels presidents i directors de la parapública: sostenibilitat, l’augment de la cotització i de l’edat de jubilació, dèficit del fons de reserva de jubilació; control rigorós de les despeses; avaluació de les inversions, eficàcia i eficiència; control dels possibles abusos del sistema; pensions dignes; una administració electrònica; una major transparència, requisit que hem d’exigir als nostres representants i a la parapública en general. Hi ha propostes que el PS fa temps que ha expressat i intentat tirar endavant: combatre per aquest instrument social que combina aspectes contributius i solidaris per evitar situacions de pobresa i marginació i contribuir a fer-lo millor reconeixent, entre d’altres, drets com una assegurança d’atur contributiva. Malgrat que Andorra sigui un país ric té un sistema de protecció social molt poc desenvolupat: en pensions només s’inverteix el 2% del PIB, quan la mitjana de la Unió Europea és una mica més de l’11%.

La CASS constitueix la principal font de finançament de la sanitat seguida de les contribucions privades. És un sistema que ha d’autofinançar-se. Aquest sistema de finançament no garanteix l’equitat: el 75% i el 90% de les despeses per actes efectuats o prescrits per professionals de la salut i despeses d’hospitalització, respectivament, estan coberts per la CASS, però el 25% i el 10% restants corren a càrrec dels usuaris, fet que pot suposar un problema per a la població en situació de precarietat. Com sabeu, el sistema no és de cobertura universal i està lligat essencialment a l’activitat laboral.

Molts em direu que el canvi i millora del sistema no només depèn de les accions d’aquesta representació dels assalariats, jubilats, autònoms i patrons i que és determinant el paper dels quatre representants del Govern. D’acord... Però sí que pot començar a plantejar propostes com l’assumpció d’un nou sistema de finançament de la sanitat acompanyat de l’adopció de mesures de fons que incideixin sobre les causes que provoquen l’increment dels recursos destinats a la salut, o l’exigència d’un sistema d’informació sanitària global a partir del qual es puguin establir actuacions per millorar l’eficiència i reduir la despesa en el sistema i prioritzar-les en funció del seu impacte i viabilitat. Des del Consell d’Administració es pot contribuir a exigir al Govern perquè defineixi els mecanismes perquè el sistema de finançament que garanteixi l’equitat i la sostenibilitat del sistema de salut i la universalitat de la seguretat social. Per fer-ho ha d’establir una política impositiva que redistribueixi la riquesa.

Desitjo i espero una participació més alta i poder tenir uns representants avalats per una majoria important. Encara tenim unes hores per exercir el nostre dret. Ens hi juguem molt: una part important del nostre benestar i dels nostres drets socials.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte