Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mercè Miguel

Mercè Miguel

Tècnica de sensibilització d'Unicef Andorra

 

 

Mínim històric de morts d’infants el 2022 (I)




El nombre d’infants que van morir abans de complir els cinc anys ha arribat a un mínim històric, ja que va baixar a 4,9 milions el 2022, segons les últimes estimacions publicades pel Grup Interinstitucional de les Nacions Unides per a l’Estimació de la Mortalitat Infantil (UN IGME).

Diu Catherine Russell, directora executiva d’Unicef: “Darrere d’aquests números hi ha les històries de llevadores i personal sanitari qualificat ajudant les mares a donar a llum els seus nadons de manera segura, treballadors de la salut vacunant i protegint els infants contra malalties mortals, i agents de salut comunitaris que fan visites domiciliàries per donar suport a les famílies per assegurar el suport adequat en matèria de salut i nutrició per als infants”. I continua: “A través de dècades de compromís per part de persones, comunitats i nacions per arribar als infants amb serveis de salut de baix cost, de qualitat i efectius, hem demostrat que tenim el coneixement i les eines per salvar vides”.

L’informe revela que avui dia més infants que mai sobreviuen, amb la taxa de mortalitat global de menors de cinc anys que ha disminuït un 51 per cent des del 2000. Diversos països de baixos i mig baixos ingressos han superat aquesta reducció tot mostrant que el progrés és possible quan els recursos s’assignen de manera adequada a l’atenció primària de la salut, incloent-hi la salut i el benestar infantil.

Per exemple, els estudis mostren que Cambodja, Malawi, Mongòlia i Ruanda han reduït la mortalitat de menors de cinc anys en més del 75 per cent des del 2000. Però les dades també mostren que malgrat aquests progressos, encara queda un llarg camí per acabar amb totes les morts evitables d’infants i joves. A més dels 4,9 milions de vides perdudes abans dels cinc anys –gairebé la meitat de les quals eren nadons– també es van truncar les vides d’altres 2,1 milions d’infants i joves de 5 a 24 anys. La majoria d’aquestes morts es van concentrar a l’Àfrica subsahariana i al sud d’Àsia.

Aquesta pèrdua tràgica de vides es deu principalment a causes previsibles o tractables, com ara el naixement prematur, les complicacions al voltant del part, la pneumònia, la diarrea i la malària. Moltes vides podrien haver-se salvat amb un millor accés a una atenció primària de salut de qualitat, incloent-hi intervencions essencials i de baix cost, com ara vacunes, disponibilitat de personal sanitari qualificat en el moment del naixement, suport per a l’alimentació amb llet materna primerenca i continuada, i diagnòstic i tractament de malalties infantils.

“Tot i que hi ha hagut progressos, cada any milions de famílies encara pateixen l’angoixa devastadora de perdre un fill, sovint en els primers dies després del naixement”, diu el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus: “On un infant neix no hauria de dictar si viu o mor. És crucial millorar l’accés a serveis de salut de qualitat per a cada dona i infant, incloent-hi les situacions d’emergència i en zones remotes”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte