Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Oliver Vergés

Oliver Vergés

Doctor en Història

 

 

Andorra, Veneçuela i la doble vara de mesurar




Quan el 6 de febrer el Govern d’Andorra va emetre un comunicat en què reconeixia tàcitament Juan Guaidó com a president veneçolà, molts no ho vam entendre. Si no és per algun tipus de pressió de sotamà per part de França i/o d’Espanya, quina necessitat té Andorra de pronunciar-se sobre aquesta qüestió? I quina legitimitat té per reconèixer com a president algú no elegit democràticament?

El comunicat del Govern diu textualment que per superar la crisi a Veneçuela l’única opció és la celebració d’unes eleccions democràtiques, lliures i transparents, i que per això reconeixen Guaidó com a president “encarregat” per dur a terme aquest procés. Les darreres eleccions presidencials a Veneçuela es van celebrar el mes de maig del 2018, amb victòria de Nicolás Maduro. Si bé és cert que el líder opositor va denunciar irregularitats, també ho és que la comunitat internacional no es va mullar en l’assumpte més enllà de les crítiques redundants cap a un vencedor que els és incòmode. Per cert, en els darrers comicis celebrats a Mèxic que van suposar la victòria de López Obrador es van registrar 1.106 denúncies per possibles delictes electorals, segons detalla el web del govern mexicà; mentre que en les darreres eleccions al Congo l’oposició va denunciar també irregularitats. En ambdós casos he estat incapaç de trobar cap pronunciament del Govern andorrà sobre la qüestió.

El comunicat de l’executiu sobre Veneçuela afegeix que “Andorra defensa, per sobre de tot, els valors de la democràcia, els drets humans i l’Estat de dret”. Curiosament, aquesta afirmació no ha estat aplicada com a màxima en altres casos, quan Andorra ha mantingut obertament relacions amb estats on cap d’aquests elements es compleix. Així, el gener del 2017, el Consell General va rebre càlidament l’ambaixador de la Xina, Lyu Fan, representant d’un Estat conegut per l’absència de democràcia i de drets humans, o això diuen els mateixos crítics amb Maduro. Potser l’explicació d’aquesta doble vara de mesurar la trobem en el fet que la Xina és una potència mundial que genera volums de turisme importants, i en canvi Veneçuela no.

Finalment, el comunicat del Govern clou amb el desig que el poble veneçolà “pugui superar la crisi econòmica i social”. De culpables d’aquesta crisi en podem trobar molts, des d’algunes polítiques pròpies de la seva administració –tot i que cal no oblidar que des de l’arribada al poder d’Hugo Chávez la desigualtat s’ha reduït al país de forma clara– fins al bloqueig que imposen diversos països liderats pels EUA. Perquè Trump, que es vanta de voler enviar ajuda humanitària per legitimar Guaidó, és l’artífex d’un bloqueig que impedeix als veneçolans d’adquirir a l’exterior allò que els manca a casa.

Algú es creu que el país amb més reserves de petroli del món pot tenir manca de productes si no és per un bloqueig orquestrat com l’aplicat també a Cuba o a l’Iran? Recordo perfectament que durant les mobilitzacions posteriors al referèndum de l’1-O que van suposar el tall de l’N-145, algunes veus van posar el crit al cel contra el bloqueig que patia Andorra. Doncs això és el que pateix Veneçuela contínuament, tema sobre el qual el comunicat de Govern no fa cap referència. Si proposen una solució a la suposada crisi política reconeixent Guaidó, per què no fan el mateix proposant la fi del bloqueig comercial que pateix el país? Novament la doble vara de mesurar...

Alguns des d’Andorra encara justifiquen el posicionament dient que el chavisme va arribar inicialment al poder a partir d’un cop d’Estat, cosa certa, però no recordaran que l’actual president de Madagascar, Andry Rajoelina, també ho va fer. Per a aquells que no ho sàpiguen, Andorra va signar el setembre passat l’establiment de relacions diplomàtiques amb l’esmentada república dirigida per Rajoelina. Més enllà de la meva opinió sobre Maduro, crec que Andorra ha errat posicionant-se, i més de la manera que ho ha fet, comprant un relat que no enfoca la globalitat del problema, reconeixent un colpista i no aplicant sempre les màximes que diu defensar.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte